Wild, wilder, wildst

wilde kat
Wilde of bange kat?

Er is vaak verwarring over wat nu precies een ‘wilde’ kat is. Zwerfkatten worden vaak ‘wild’ genoemd terwijl ze eigenlijk angstig gedrag vertonen. Wanneer is een kat wild en is het zinvol om je daar druk over te maken?

Laten we met de laatste vraag beginnen. Ja, ik vind het zinvol. Een zwerfkat die het stempel ‘wild’ opgeplakt krijgt, heeft geen enkele kans op een plaatsing en wordt onherroepelijk terug op straat gezet. Dat hoeft echter niet noodzakelijk in het belang van de kat te zijn.
Het valt mij regelmatig op hoe makkelijk de term ‘wild’ gehanteerd wordt, ook door degenen die vinden dat ze professioneel met katten bezig zijn.

Wildst  
Het is eigenlijk heel simpel: de Europese wilde kat (Felis sylvestris sylvestris) komt in Nederland nauwelijks voor, behoudens een enkel exemplaar dat onlangs in Limburg gesignaleerd is. Deze kat is echt wild en niet te socialiseren, ook niet als ze als kitten gevangen worden. De wilde kat kunnen we dus vergeten.

Verwilderd
Wat hebben we dan wel? Verwilderde katten, zwerfkatten, allemaal (van oorsprong) huiskatten. In het Engels wordt er gesproken over ‘feral cats’ resp. ‘stray cats’, er is echter geen consensus over wat de beide termen nu exact inhouden. Het voor de hand liggendst lijkt het om de termen ‘verwilderd’ en ‘zwerfkat’ te hanteren, waarbij een verwilderde kat al meerdere generaties voor zichzelf moet opkomen en kan overleven zonder veel menselijke hulp. Een zwerfkat is ergens in haar leven op straat beland en kan daar al kortere of langere tijd rondzwerven.

Wild?
Iedereen die met katten werkt, weet dat in een reismandje zitten voor de gemiddelde huiskat al een drama is, laat staan voor een zwerfkat die in een reismand of dwangkooi zit. Dat betekent stress, en veel. Logisch dat katten dan blazen, grommen of uithalen. Maar of ze dan ‘wild’ zijn? ‘Doodsbang’ is een betere Nederlandse term… Veel mensen realiseren zich niet dat blazen en grommen ook uit angst kan zijn!
Heel vaak zie je zwerfkatten binnen enkele dagen tot rust komen, ze laten zich weer aaien en gaan weer spinnen. Beoordeel je deze katten uitsluitend op hun gedrag bij aankomst in asiel of dierenambulance, dan verdwijnen er mogelijk veel huiskatten weer op straat, die eigenlijk niets liever willen dan na alle ontberingen weer een warm bedje en personeel dat voor ze zorgt.
Verwilderde katten (volgens de definitie hierboven) en/of volwassen katten die buiten geboren zijn, kunnen meestal beter niet meer in huis geplaatst worden. Zij zijn buiten beter af, maar hun kittens kunnen prima gesocialiseerd worden, het zijn immers gewone huiskatten.

Het zou goed zijn als alle professionals en vrijwilligers die met zwerfkatten werken zich het bovenstaande realiseren, zodat elk gevangen dier de optimale zorg krijgt. Want met wilde verhalen schiet niemand iets op!

Dit artikel verscheen voor het eerst op Negenlevens.nl
Foto: Flickr Creative Commons

Meer weten over kattengedrag? Neem eens een kijkje op mijn site!