De omschrijving ‘wil liever niet opgetild worden’ geldt voor veel katten. Of je kat een beetje tegenspartelt als je haar optilt of een gevecht met je aangaat, lees hier wat je er aan kunt doen.
Vluchtdier
Katten zijn vluchtdieren, ze rennen weg als ze gevaar (denken te) zien. Een kat wil daarom onder alle omstandigheden op een vaste ondergrond blijven staan.
Als katten vanaf hun kittentijd op de juiste manier opgetild worden, zullen ze dit zonder problemen toelaten.
Negatieve ervaringen
Veel katten hebben echter negatieve ervaringen met oppakken. Bedenk maar eens op welke momenten je een kat oppakt: als ze ergens zit waar je het niet wilt (dan wordt ze ruw opgepakt en tegelijk vermanend toegesproken), als je haar in de reismand wilt stoppen om naar de dierenarts te gaan of als je haar wilt straffen (in het nekvel pakken). Dat zijn geen leuke ervaringen..
Er zijn ook eigenaren die de kat oppakken om te knuffelen en haar als een baby op de rug leggen. Veel katten zijn hier niet van gediend.
Stevig vasthouden of tegen haar zin optillen (door hardhandige kleine kinderen) kan goed bedoeld zijn, maar is niet prettig voor de kat.
Trainen om opgetild te worden
In een eerder blog heb ik uitgelegd hoe je een kat iets kunt aanleren door het gedrag in kleine stapjes ‘op te knippen’.
Bij een kat die erg tegenspartelt bij optillen, kun je bijvoorbeeld beginnen met beide handen tegen haar flanken te leggen en wat lichte druk uit te oefenen. Blijft ze kalm, dan beloon je haar met een aai of een snoepje. Dat doe je een paar keer, totdat ze er aan gewend is. Vervolgens schuif je één van je handen onder haar buik en beloon je haar. De keer erna zet je een beetje kracht omhoog, maar til je haar net niet op; een volgende stap is heel kort optillen (een paar centimeter) en meteen weer terugzetten etc.
De juiste manier van optillen
Katten mag je nooit in het nekvel pakken (ook niet om te straffen). De beste methode is om één hand onder haar buik te houden en met de andere hand de achterpoten te ondersteunen. Wil je haar langer vasthouden, laat haar dan de voorpoten op je arm of schouder leggen zodat ze comfortabel en losjes zit.
Stevig vasthouden werkt altijd averechts!
Meer weten over kattengedrag? Neem eens een kijkje op mijn site!
Onze twee dames vinden het allebei maar niks om opgetild te worden. En dat was vanaf het begin al zo, dus tillen wij ze niet op. Ze komen vanzelf wel naar ons toe wanneer ze aandacht willen. Alleen onze jongste poezendame White Jade moeten we wel zo nu en dan optillen, hetgeen dan gepaard gaat met heftige verbale protesten. Dan zet ik haar op tafel en dan kan ze geborsteld worden. Ik moet haar dan wel bij het nekvel pakken en dan kan ik borstelen. Eerst was ze daar helemaal niet blij mee, en dat liet ze dan ook duidelijk horen door heel hard te mauwen. Het was een hele aria, maar nu gaat het veel beter en schijnt ze het zelfs wel lekker te vinden, maar niet te lang. Bovendien, sinds wij haar borstelen komt ze ook vaker op schoot zitten, iets wat ze voordien niet deed. Alleen onze oudste, Ariël vindt op schoot zitten helemaal niet leuk. Ook onze jongste kater Speedy vindt het niks. Hij komt wel naast je zitten, maar op schoot, nee hoor. Dat is voor watjes, is zijn mening.
Hallo Joke, dank voor je reactie! Een eigenwijze kater, die Speedy 😉
Na zoveel jaren met katten leerde ik pas een jaar of twee geleden van dat oppakken als een baby. Door dat programma ‘My cat from hell’ met Jackson Galaxy.
Ik had allang al wel door welke kat op welke manier opgepakt wilde worden, maar ik had nooit eerder er iets over gelezen. Als je iemand er dan over hoort vertellen is het zo logisch. :p
Mooi stukje weer. 🙂