Een eenvoudig schoteltje met eten is weinig opwindend voor een roofdier. Dat kan spannender!
Vangen
Een kat die zelf haar prooien vangt is daar een flinke tijd mee bezig. Ze moet er op uit, een muis zien te vinden en die ook nog proberen te vangen. Het opeten van een muis kost bovendien meer tijd en energie (knagen!) dan het leeg eten van een schaaltje met brokjes. Verveling ligt op de loer, of honger, of misschien wel allebei.
Uitdaging
Je kunt je voorstellen dat een bakje met eten weinig opwindend is voor een kat. Geef je kat daarom meer uitdaging, door zijn eten te verstoppen bijvoorbeeld. Je kunt hem ook harder laten werken voor zijn eten.
Als je niet op de portemonnee hoeft te letten, zijn kant-en-klare voerpuzzels (‘denkspeelgoed’) een optie. Je hebt ze in talloze soorten, van simpele balletjes waar je brokjes in kunt doen die er uit vallen als de kat er mee speelt tot ingenieuze constructies. Snapt je kat zo’n voerbal niet, dan doe je hem of haar een groter plezier met bijvoorbeeld een Activity Board waarbij hij de brokjes wél kan zien en ruiken, maar alsnog moeite moet doen om ze te bemachtigen.
Zelf maken
Knutsel je graag of is het budget wat kleiner, dan kun je ook veel zelf maken. Denk aan:
- eierdozen waar je gaatjes in maakt en brokjes in verstopt
- een kartonnen doos met krantenproppen waar je brokjes tussen strooit
- een piramide van wc-rollen waar je brokjes in verstopt
- zelf een Activity Board maken met behulp van lege yoghurtbakjes en kurken
Er is heel veel inspiratie op internet te vinden. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘voedselverrijking’.
Als je je kat rauw voer geeft, dan zijn eierdozen of wc-rollen minder geschikt. Je kunt het vlees bijvoorbeeld in kleine balletjes in een Activity Board doen. Een andere mogelijkheid is om de kat af en toe een stuk riblap of ander taai vlees te geven. Daar kauwen ze een flinke tijd op en het vlees maakt bovendien meteen de tanden een beetje schoon.
Eten via een voerpuzzel heeft nog een ander voordeel: is je kat te dik of heeft zij neiging tot schrokken? Zo’n puzzel dwingt haar tot langzamer eten waardoor ze sneller verzadigd is.
Heb jij leuke tips om je kat te laten werken voor de kost?
Wat een leuke ideeën allemaal! Mijn poes Sophia heeft zo haar eigen methode om het scoren van eten spannend te maken….. ze is een meester-inbreker en weet alle kastjes (zelfs als ze voorzien zijn van kinderslotjes en zelfgemaakte beveiligingen met musketonhaken etc.) open te breken. Vaak genoeg word ik ’s nachts wakker omdat zij weer een keukenkastje heeft opengebroken en de hele inhoud op de vloer heeft weten te kiepen om op haar gemak iets eetbaars uit te zoeken. Ik denk dat zelfs een cijferslot voor haar niet veilig is, ze is ongetwijfeld in staat de combinatie af te kijken en in te toetsen met haar pootjes! De kant-en-klare intellispellen waar je brokjes etc. achter schuifjes kunt verstoppen (we hebben er 2 voor onze hondjes) vormen voor Sophia geen uitdaging. Dat die honden dat nou leuk vinden, ach, die zijn ook niet zo slim als katten…..
Om mijn nachtrust te redden, heb ik nu alles wat eetbaar is verplaatst van de keukenkastjes naar de kelder. Nog geen uur nadat ik dat gedaan had, betrapte ik Sophia die met haar volle gewicht en met allevier haar poten aan de deurklink hing in een poging om de kelderdeur open te maken. Nu is Sophia een lichtgewicht poes (amper 3 kilo) dus het is haar niet gelukt. Het wachten is nu op een oplossing die haar superslimme kattenbrein hiervoor verzint…
Als ik dat zo lees, zal Sophia niet lang nodig hebben om ook dit probleem op te lossen! Wat een ontzettend leuk verhaal!
Droge brokjes weggooien (laag over de parketvloer) vind mijn poes heel leuk. Ze rent er dan achteraan om hem “te vangen”. Daarna natuurlijk naar de andere kant van de kamer eentje gooien. Ook leuk: van de trap af gooien en als ze die op heeft boven met het bakje rammelen zodat ze weer de trap op komt. Dan gooi ik er boven eentje weg en dan weer naar beneden. Na ongeveer 8 keer de trap op vind ze het welletjes en gaat onderaan de trap liggen wachten of er nog meer komt!