Wat je NIET moet doen als je kat onzindelijk is

Onzindelijkheid scoort hoog in de top 10 van aangevraagde consulten bij kattengedragstherapeuten. Logisch, het is heel vervelend en frustrerend als je kat in huis plast. Meubels, houten vloeren of laminaat en plinten zijn niet bestand tegen een dagelijkse dosis kattenurine. Je kunt het probleem als eigenaar echter ook verergeren, daarom nu eens aandacht voor veelgemaakte fouten.kat op bak

Niet naar de dierenarts gaan
Hoe blij ik ook ben met de steeds toenemende aandacht voor gedragsproblemen bij katten, niet alles is een gedragsprobleem. Onzindelijkheid heeft heel vaak een medische oorzaak. Stap 1 is daarom urine opvangen en naar de dierenarts gaan. Je ziet immers niet altijd aan katten dat er wat mankeert. Er zijn veel aandoeningen die kunnen leiden tot onzindelijkheid: blaasontsteking of -gruis, nierfalen, diabetes etc.

Te lang wachten
Blijf niet tobben: plast je kat een paar keer buiten de bak, onderneem snel actie. Een kat met blaasontsteking of blaasgruis heeft pijn en met spoed hulp nodig. Laat je kat niet onnodig pijn lijden!
Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om je kat weer op de bak te laten gaan. Onzindelijkheid is vrijwel altijd op te lossen, herplaatsen is niet nodig.

Straffen
Straffen is een van de grootste fouten die je als eigenaar kunt maken. Met de neus door de plas halen, schreeuwen, in het nekvel pakken en buiten zetten: ik kom het helaas allemaal nog tegen.
Een kat is onzindelijk omdat hij ofwel pijn heeft waardoor hij niet meer op de bak durft ofwel is de bak zo onaangenaam dat hij er niet meer op wil. In beide gevallen maakt de stress van het straffen het probleem alleen maar groter.

De kat op de bak zetten
Veel eigenaren denken dat de kat onzindelijk is omdat hij de bak niet meer weet te vinden. Dan worden katten op de bak gezet of zelfs door het luikje geduwd (soms wordt het luikje daarna dichtgehouden).
Je kat weet heus waar de bak voor dient, want meestal gebruiken onzindelijke katten hem nog voor de ontlasting. Maar als ze de bak associëren met pijn of als deze in de ogen van de kat te vies is, dan zijn bovenstaande methodes de allerbeste manier om de hekel aan de bak nog groter te maken.

Foto: Flickr Creative Commons

3 gedachten over “Wat je NIET moet doen als je kat onzindelijk is”

 1. Ik had een probleem met één van mijn katjes Happy, die deed zijn strontjes ergens anders dan in de kattenbak, Lucky daarin tegen deed alles mooi in de kattenbak, ik heb op de plaats waar de strontjes, op het tapijt, een kattenbak bijgezet en heb tot nu toe geen enkel probleem meer gehad. Papa gelukkig en katjes gelukkig. 😉

 2. Hoi Liesbeth,
  Goed dat je dit allemaal even meldt, er wordt die arme beestjes wat aangedaan door onwetendheid van hun personeel ;-))
  Maar… wat kunnen we dan wél doen??

  1. Hoi Ria,

   om te beginnen uiteraard naar de dierenarts gaan om te kijken of er iets mis is met de kat. Onzindelijkheid heeft – als het niet medisch is – vrijwel altijd te maken met de kattenbak.
   Op mijn site staat een pagina met met allerlei tips.

Reacties zijn gesloten.