Verdriet na verlies

Katten kunnen zich erg hechten aan een bepaald huis. Denk maar aan de katten die soms kilometers afleggen om weer naar hun oude huis terug te gaan na een verhuizing. Andere katten zijn enorm gehecht aan hun eigenaar en kwijnen weg als de eigenaar op vakantie is. Tot slot zijn er katten die zich heel erg hechten aan een andere kat in huis en die enorm verdrietig worden als de andere kat er niet meer is.

In het geval van overlijden/euthanasie van de andere kat, willen de meeste katten zelf even bij de dode kat kijken en hem/haar besnuffelen. Op die manier kan de kat afscheid nemen en weet hij/zij dat het andere dier dood is. Hoe dit afscheid verloopt is heel verschillend. De ene kat zal even een blik werpen en weggaan. Een andere kat zal een tijdje bij het dode dier in de buurt blijven. Ook zijn er katten die juist helemaal geen contact meer met het dode huisgenootje willen.

Het is belangrijk om naar de reactie van je kat te kijken en als dat kan de gelegenheid te bieden om afscheid te nemen. In geval van euthanasie is dit afscheid laten nemen niet altijd mogelijk, omdat het overleden dier bij de dierenarts blijft. Als je er echter van te voren met je dierenarts over gesproken heeft, is er vaak meer mogelijk dan je denkt.

AIs de kat niet in de gelegenheid om afscheid te nemen, dan heb je kans dat de kat dagen tot weken naar het andere dier blijft zoeken. Is er wel goed afscheid genomen dan zie je bij de meeste katten dat ze na een paar dagen tot een week weer in hun normale doen zijn. Ze zullen de andere kat best nog missen, maar zijn niet meer van slag.

Er zijn echter katten die lange tijd verdrietig blijven, echt rouwen of ‘depressief’ worden na het verlies van hun maatje. Ze willen niets meer, willen niet eten en zitten stil in een hoekje. Deze dieren kun je helpen met het homeopathische geneesmiddel Ignatia amara, de remedie die past bij verdriet na het verlies van een dierbare. Ignatia helpt bij het loslaten van het verdriet. Als het aanslaat zal de kat na een paar dagen weer actiever en opgeruimder worden. Vaak hoeft het middel maar één keer gegeven te worden.

Homeopathie bij dieren kan veel goed doen, maar ga wel naar een deskundige: een homeopathisch werkend dierenarts. Voor meer informatie kunt u hier kijken.

Evelien van der Waa

Dit is het eerste gastblog op Negen Levens. Evelien van der Waa is een homeopathisch werkend dierenarts te Houten. Ik ben heel blij dat zij de tijd genomen heeft om deze bijdrage te schrijven.

Foto: Flickr Creative Commons