Twee maal daags een tabletje

Voor de meeste katten-eigenaren is het een nachtmerrie: je kat dagelijks een pil moeten geven. Voor de meeste katten trouwens ook. Hier volgen enkele tips om het jezelf en de kat wat makkelijker te maken, plus enkele dingen die je beter niet kunt doen.

pil

Behoor je tot het personeel dat de kat een pilletje in de bek kan doen, houd dan rekening met het volgende:

 • geef je kat na het pillen iets te drinken geeft (of spuit wat water in de bek). Een pil die zonder water wordt doorgeslikt, kan blijven steken in de slokdarm en daar o.a. ontstekingen veroorzaken. Ooit zelf een aspirine droog doorgeslikt?
 • nooit de kop van je kat omhoog of achterover houden als je hem of haar een pil geeft: dat bemoeilijkt het slikken (probeer het zelf maar eens!). Helaas geven vrijwel alle instructievideo’s – ook van dierenartsen – aan dat je het kopje achterover moet buigen
 • nooit een pil geven als hij op de bak zit!

Voor al diegenen bij wie het ingeven niet lukt: probeer alternatieven te verzinnen door de pil op welke manier dan ook te verstoppen. Overleg altijd eerst met je dierenarts: sommige pillen kunnen bijvoorbeeld een coating hebben waardoor ze niet geschikt zijn om verpulverd te worden.

 • stop een pilletje in een klein balletje paté of leverworst, vries het in en laat voor gebruik de buitenkant een heel klein beetje ontdooien. Zo merkt de kat niet dat er iets hards inzit en het bevriezen neemt veel van de smaak weg.
 • wrijf het pilletje fijn tussen twee lepels en meng het door iets kleverigs met een sterke smaak (leverworst, paté, smeerkaas, pindakaas, een beetje tonijn op water uit blik, kattenmelk etc)
 • gebruik gewoon blikvoer om de fijngemaakte tablet mee te mengen, maar roer er tevens een fijngemaakt (gist)snoepje door zodat de smaak van de pil verborgen wordt
 • gebruik een product als Easypill of een zachte kauwstick. Hiermee kun je een laagje om de pil kneden om deze te verstoppen
 • geef liefst eerst iets zonder een pil erin, dan pas het product mét pil.

Lukt het helemaal niet? Vraag aan je dierenarts of er een suspensie (drankje) van gemaakt kan .worden. Overweeg ook of het nut van de pil opweegt tegen de stress die de kat heeft.

Heb jij goede tips om je kat te pillen?

Foto: Flickr Creative Commons

 

8 gedachten over “Twee maal daags een tabletje”

 1. Bij het twee maal daags moeten toedienen van antibiotica is een antibiotica-injectie een optie. Deze werkt 2 weken.

  1. Hoi Leonie, dat is een optie. Convenia is nu echter niet meer een eerste-keus-middel, vanwege de nieuwe regels rond antibiotica-gebruik.

 2. Ik doe meestal “zit” en dan een snoepje, “pootje” en dan nog een snoepje” en dan “handje” en dan de pil. Ik vervang zit, pootje en handje door de favoriete oefening van de betreffende kat en eigenlijk trappen ze er altijd in. Alleen bij heel vieze pillen niet.

  Maar mijn ervaring is dat ook vervelende dingen goed zijn aan te leren, na 5 keer is het een gewoonte, zeker als je het leuk inpakt. Bij één van mijn katten moet ik iedere dag de tanden borstelen en een mondspoeling geven en zeker die laatste vind ze gigantisch vies. Maar als ik ’s avonds mijn tanden ga poetsen, gaat ze mee, doen we de deur van de badkamer dicht, knuffelen we zo lang als ze wil, zing ik een liedje voor haar, en daarna zeg ik “zeg eens Aaa” en doet ze haar bekje open zodat ik haar tanden kan poetsen en de mondspoeling kan geven.
  Als ik te lang op blijf naar haar zin, komt ze me halen.
  En toen ik in het ziekenhuis lag, kon mijn broer het zo overnemen, ze weet niet beter dan dat er iedere dag tanden gepoetst worden, dus dat mogen anderen ook doen. (Mits ze knuffelen en zingen – haar van de krabpaal plukken en dan een tandenborstel erin jassen is geen optie als je je beide ogen wilt behouden.)

  1. Overigens is het “zeg eens Aaa”-commando ook heel praktisch voor haar halfjaarlijkse gebitscontrole bij de dierenarts. Ze spert haar bekje niet wijd open (maar dat doet ze bij mij ook niet, echt minimaal dat het open gaat), maar ze ontspant haar kaakspieren, en omdat ze weet wat er gaat gebeuren, laat ze het verder goed toe.
   De eerste keer dat ze gebitscontrole had, had de dierenarts 2 assistenten geregeld om haar vast te houden en was aangenaam verrast toen het voldoende bleek te zijn om een vinger tegen haar wangetje te duwen.

 3. Sommige van mijn katten kan ik probleemloos een pilletje ingeven, ik heb ook 3 poezen die zich liever doodvechten dan dat ze een pilletje doorslikken. In de Easypill? Nee dank je, bàh! In een stuk leverworst o.i.d.? Ze eten om het pilletje heen, hoe klein het ook is. Hun reukvermogen is fenomenaal! Ik begrijp niet waarom fabrikanten niet gewoon een superlekker smaakstofje toevoegen zodat pilletjes gewoon opgegeten worden alsof het een snoepje is (net als bepaalde wormtabletten voor honden). Ik vraag de da altijd meteen of de werkzame stof in het beoogde medicijn niet gewoon via een injectie kan worden toegediend en meestal kan dat gewoon. Pilletjes en katten gaan nou eenmaal vaak niet samen….. een prikje is heel wat minder stress dan een pilletje in moeten nemen, zowel voor de kat als voor degene die het pilletje erin moet zien te krijgen!

 4. Je kunt ook een pillenschieter gebruiken om een tablet in te geven.
  Ik adviseer daarnaast altijd om de tablet niet met de handen aan te raken voordat je het ergens in stopt, maar de tablet met een pincet te pakken. De geur van de tablet zit anders aan je handen en daar maak je een bolletje mee. De geur zit vervolgens ook aan het stukje vlees waar je het in doet, waardoor de kat in de gaten heeft dat er iets in zit.
  Als je smeerkaas gebruikt heb je het voordeel dat het sterk ruikt en plakt. Je kunt het dan ook op het pootje smeren, wat je kat vervolgens gaat oplikken. Slagroom en roomboter zijn ook nog opties.

 5. Als alle bovenstaande trucjes niet lukken draaien wij het katje in handdoek met alle pootjes erin zodat alleen het kopje eruit steekt. Dan de pil erin (of het spuitje met liquide medicatie) en een spuitje met kattenmelk er achteraan zodat het niet alleen een negatieve ervaring is.
  Op dat moment geen of enkel sussende geluiden en geen oogcontact, maak het zo non-eventfull als mogelijk.
  Als het katje toch stress heeft dan het meteen wel weer laten gaan, ook weer op een rustige manier. Valt de stress wel mee kan je nog even het kopje kroelen, de handdoek losdraaien en nog even verderkroelen.

Reacties zijn gesloten.