Naar de dierenarts gaan is geen pretje, voor kat noch voor personeel. Maar thuiskomen is ook niet altijd een feest, want de kat die thuis bleef kan ineens gaan blazen of grommen naar degene die terugkomt van de dierenarts. Waarom gebeurt dat soms en wat kun je doen?

Een andere geur
Katten communiceren voornamelijk via geuren. Een kat die bij de dierenarts is geweest, kan ineens anders ruiken. Hij kan de geur van ontsmettingsmiddel meenemen, van medicatie of van zijn eigen angstzweet. De thuisblijver herkent daardoor zijn voormalige kattenvriendje dan niet meer. Ook andere bewegingen dan gebruikelijk (waggelend lopen door verdoving) of een kap om de kop kunnen grote verwarring veroorzaken bij de achterblijver.
Apart zetten
Als het al zo ver is dat er geblazen of gegromd wordt, moet je de katten het nooit laten uitvechten. Dat leidt hoogstens tot meer ellende, maar nooit tot een oplossing.
Haal de katten meteen uit elkaar en zet ze een tijdje, een paar uur tot een dag, apart. Je kunt de kat die terugkomt van een bezoek aan de praktijk goed inwrijven met een kleedje waar zijn geur aan zit of desnoods met een gedragen shirt van jezelf, als het maar een bekende geur is. Als de katten weer wat rust gekomen zijn, kun je voorzichtig de deur open zetten. Wordt er heel hevig gereageerd, houd ze dan een dag of langer uit elkaar en begin met een herintroductie.
Voorkomen
Beter is natuurlijk om problemen te voorkomen. Hier zijn enkele tips:
- als je weet dat je katten snel gestresst raken, neem dan de andere kat ook mee naar de praktijk, ook al hoeft hij of zij niet nagekeken te worden
- breng je beide katten tegelijk naar de dierenarts, zet ze allebei in een eigen vervoersmand. Nooit samen in één mand, hoe gezellig dat ook lijkt
- vraag aan de dierenarts(assistente) om ze niet in één hok te laten uitslapen
- laat een kat na het dierenartsbezoek eerst thuis bijkomen in een aparte ruimte, totdat hij weer volledig helder en op zijn gemak is. Neem daar rustig de tijd voor.
- wrijf hem voor de zekerheid in met zijn eigen geur zoals hierboven omschreven voordat je hem of haar weer bij de andere kat(ten) laat
Een garantie op het voorkomen van agressie is niet te geven, maar met deze tips zou de kans wel kleiner moeten worden.
Meer weten over kattengedrag? Neem eens een kijkje op mijn site! Daar staat ook mijn nieuwe blog.
Ik heb een tegenovergestelde reactie meegemaakt: toen poes Nora terug kwam van de dierenarts (na een sterilisatie) en groggy uit haar mandje kroop, kwam haar nichtje Amy meteen bij haar liggen en begon haar over haar kopje te wassen. Nora vond dat duidelijk heel prettig en Amy is zeker 2 dagen niet van tante Nora’s zijde geweken, waarbij ze voortdurend zachte geluidjes maakte en dicht tegen Nora aan bleef liggen. De andere katten bleven vanzelf op afstand, ze vonden dat Nora maar vreemd rook en zich een beetje raar gedroeg, maar blazen of lelijk doen kwam niet bij ze op. Als 1 van mijn katten na een narcose weer thuis komt, laat ik hem of haar met het deurtje van het transporttasje open gewoon op een vertrouwd plekje in de huiskamer staan, de kat komt dan vanzelf wel uit het tasje zodra ze daar aan toe is en de andere katten komen voorzichtig even kijken of houden uit zichzelf gepaste afstand. Ik heb in de 30 jaar dat ik katten heb nog nooit anders meegemaakt…… en Amy zou denk ik, als ze een mens was, verpleegster zijn geworden.
Leuk om te lezen hoe het ook anders kan, Lydia! Een vriendin van mij heeft ook een aantal katten die degene die terugkomt van de dierenarts meteen gaan wassen en erbij gaan liggen 🙂 Dat laat niet onverlet dat ruzie helaas toch ook heel vaak voorkomt!
Hier wordt de dierenartganger ook gelijk bij thuiskomst door de thuisblijvers gewassen 🙂 De nare dierenartsluchtjes krijgen bij ons geen kans. Waar ze eerder om “vechten”, is de transportbox.. Die staat normaal ook in huis en is zeer geliefd. Ze zijn altijd blij om er weer in te kunnen stappen. Vaak als ik met 1 van de katten naar de dierenarts wil gaan, moet ik eerst een van de anderen eruit werken. Ze lijken allemaal wel op reis te willen 😉
Mijn kat heeft alleen een spuitje gekregen is wel van kop tot teen onderzocht maar bij thuiskomst ging haar zusje die haar normaal altijd wast verschrikkelijk tekeer dit duurt nu al 3x 24 uur het is zo beangstigend weet me ddar geen raad meer mee ze zitten al 3 dagen apart en af en toe proberen of het al goed is maar nog steeds niet begin een beetje radeloos te worden.
Dat is zeker beangstigend.
Om te beginnen zou ik de katten echt minimaal 48 uur (of 3 dagen, afhankelijk van de stress) helemaal apart houden zonder tussentijds te proberen. Ze moeten echt helemaal weer tot rust kunnen komen.
Dan ga je ze langzaam weer aan elkaar voorstellen volgens dit stappenplan. Het zijn weliswaar geen nieuwe katten, maar het principe is hetzelfde. Neem hier echt de tijd voor en laat de katten niet gewoon weer bij elkaar komen.
Lukt het niet, mail of bel me dan. Ik (of een betrouwbare collega, ik kan je doorverwijzen) kan een stappenplan met begeleiding voor je opstellen. als de katten voorheen goede maatjes waren, gaat dit weer lukken. Maar bij iedere vechtpartij wordt die kans kleiner, dus blijf niet tobben!
Succes met de katten!