Terrorkat of held?

De afgelopen weken waren twee katten prominent in het nieuws: de ‘terrorkat’ uit Nootdorp die twee honden en een baasje aanviel en de Amerikaanse ‘heldenkat’ Tara die een hond aanviel, volgens zeggen om het zoontje des huizes te redden. Valt er iets te zeggen over hun gedrag?

Kat en hond

‘Leven als kat en hond’ is niet noodzakelijk waar. Als ze met elkaar opgegroeid zijn, kunnen katten en honden een hele goede band hebben.
Hondeneigenaren die het leuk of nuttig vinden om hun hond te leren op katten te jagen (of zelfs om ze dood te bijten) vormen echter een groot probleem. Een kat die eenmaal opgejaagd is door een hond, zal daar voortaan bang of agressief op reageren.

Terrorkat

Een rode kater uit Nootdorp heeft twee honden en een eigenaar aangevallen . Uit de berichtgeving is helaas niets op te maken over de omstandigheden waaronder dit gebeurd is. Volgens sommige berichten is hij al twee jaar agressief. Het is ook niet bekend of de kater gecastreerd is.
Katten zijn zeer territoriale dieren, die hun gebied goed beschermen. Deze kater kan een sterke territoriumdrang hebben, hij kan echter een negatieve ervaring hebben met honden en daarom met angst of agressie reageren.
De kat heeft nu – terecht – een straatverbod. Als eigenaar moet je er altijd voor zorgen dat je dier nooit overlast bezorgt. Een goed afgezette tuin lijkt een prima oplossing voor deze kat. Verder zou een gedragsdeskundige nog kunnen kijken naar de reden voor de agressie.

Tara de heldhaftige kat

De kat Tara uit Californië viel ook een hond aan. Deze beet echter op dat moment in het been van het zoontje des huizes. Op een video zie je Tara als een speer achter de hond aangaan, die het kindje meteen loslaat en wegrent.
Tara is uiteraard de held van de dag en volgens velen heeft zij bewust het kindje willen redden. Daar heb ik mijn vraagtekens bij. Ook hier kan sprake zijn van territoriaal gedrag, al kan de kat mogelijk geprikkeld zijn door geschreeuw van het kind.
Ik ben het niet eens met diegenen die menen dat de kat het kind heeft willen beschermen. Moederpoezen beschermen hun kittens, maar of dat ook verplaatst wordt naar andere dieren of huisgenoten als er geen hormonen meespelen? Ik vind het een begrijpelijke, maar té menselijke interpretatie van het gedrag van Tara.

Dit gezegd hebbende ben ik uiteraard wel erg blij met de vele positieve aandacht voor katten!

Meer weten over kattengedrag? Neem een kijkje op mijn site!

2 gedachten over “Terrorkat of held?”

  1. Het mag dan uit territoriaal gedrag voorkomen, maar dat maakt de actie van deze kattendame er voor mij niet minder om. Zij kent dat jongetje al vanaf dat ie heel jong was. En hee, heeft u dat filmpje van de poes niet gezien die een paar eendenkuikens adopteerde en ze zelfs bij haar liet drinken?

    1. Hallo Joke, dat filmpje met die eendenkuikens heb ik gezien, heel aandoenlijk.

Reacties zijn gesloten.