Stichting Kattekop

Stichting Kattekop is in 2011 opgericht en heeft sinds die tijd al bijna 1000 zwerfkatten en kittens kunnen (op)vangen in de regio Eindhoven! Een goede reden voor een mailinterview met oprichtster Renée Lukken.

Renée Lukken met een zwerfkitten
Renée Lukken met een zwerfkitten

Je bent begonnen met het vangen van zwerfkatten bij MacDonalds in Best. Had je daar ervaring mee?
Ik had destijds totaal geen ervaring met katten, al helemaal niet met zwerfkatten. Wel had ik sinds kort zelf een kitten in huis dat ik buiten op straat gevonden had. Ik ben opgegroeid met het helpen van dieren. Wanneer ik vroeger samen met mijn ouders een dier in nood tegenkwam, ondernamen we altijd actie en zorgden we ervoor dat het dier goed terecht kwam.

Kreeg je hulp van officiële instanties?
Toen ik begon met het helpen van zwerfkatten, bleek al gauw dat er weinig geregeld was in deze regio. Gemeentes waren verplicht een kostbare overeenkomst met die instanties te hebben, alvorens er hulp geboden kon worden. Ook wanneer gemeentes deze overeenkomst wel hadden, bleken de officiële instanties het vaak af te laten weten. Ze gaven aan andere prioriteiten te hebben.

Wat vond je het moeilijkst toen je begon?
Ik kreeg geen hulp of ondersteuning van de officiële instanties. Ik had vaak het gevoel in mijn eentje dit grote probleem te moeten aanpakken en zonder voldoende middelen leek dit soms een onhaalbare taak. Maar ik heb nooit opgegeven. Ik heb gelukkig veel steun gekregen van o.a. mijn moeder (ze helpt nu nog steeds), maar ook vrienden, kennissen en kattenliefhebbers die ik via internet ontmoette schoten te hulp bij vangacties of kwamen met ideeën om geld in te zamelen. Kittenopvang Miauw is een particuliere kittenopvang die onze schuwe kittens met liefde opneemt, socialiseert en plaatst. Daar ben ik erg blij mee, schuwe katten en kittens kunnen bij de officiële instanties namelijk niet terecht.

Zware jaren?
Ik kijk trots terug op de afgelopen jaren. Twee jaar geleden heb ik officieel Stichting Kattekop opgericht. Daarvoor was ik al bijna een jaar bezig om dit probleem aan te pakken. Ik ben erg blij met alle katten die ik heb kunnen helpen. Het was soms erg zwaar omdat ik naast Kattekop altijd gestudeerd en gewerkt heb. Maar onlangs ben ik HBO-afgestudeerd, heb ik een fijne baan en is alles met de drukte toch nog goed gekomen.

Wat was een mooi/ontroerend/indrukwekkend moment voor je?
Eigenlijk vind ik het altijd het ontroerendst wanneer een verwilderd of schuw kitten je eindelijk vertrouwt en durft te genieten van de aaien die je geeft. Kittens van buiten zijn meestal erg bang en verwilderd, het kost veel tijd en geduld om ze te laten inzien dat we het beste met ze voorhebben. Verder heb ik inmiddels heel wat meegemaakt met de katten, mooie maar ook verdrietige dingen. Ik denk dat ik er wel een boek vol over zou kunnen schrijven.

Hoe houd je het vol?
Ik doe wat ik kan en wanneer ik kan, maar ik probeer ook te genieten van mijn eigen leven en vrienden. Door een goede balans in mijn leven kan ik er voor 100% voor gaan. In het kittenseizoen (zomer) is het vaak erg druk, maar ook daar bereid ik me op voor. Aan vakantie doe ik niet!

En financieel?
Ik ben volledig afhankelijk van donateurs en particuliere giften. We hebben in zware tijden een beroep op het noodfonds van Stichting Dierenlot kunnen doen, maar verder zijn alle financiën afkomstig van particulieren die ons steunen. Zonder hen zou de stichting ook niet kunnen bestaan.

Wat wil je meegeven aan de lezers van mijn blog?
Ik wil graag dat iedereen zich bewust is van het enorme zwerfkattenprobleem in ons land. Ik hoop dan ook dat iedereen zijn kat castreert of steriliseert zodat de overvloed aan kittens wellicht ooit verdwijnt.

Meer weten over Stichting Kattekop? Je kunt ze volgen op Facebook. Financiële ondersteuning is ook zeer welkom!

Gevangen zwerfkittens
Gevangen zwerfkittens

4 gedachten over “Stichting Kattekop”

  1. Heb al aantal keer het bijzondere werk van St Kattekop mogen mee maken, heb enorme waardering voor ze!! Financiële steun is hoogst belangrijk, welk bedrag dan ook!
    René, ga zo door…heel bijzonder ben je!

  2. Inderdaad fantastisch werk. Mijn vrouw en ik hebben jarenlang project-kittens van het Haags Dieren Centrum (die krijgen er 2000/jaar binnen) gesocialiseerd. Af en toe namen we er zelf eentje en nu hebben we er nog 7 en een leuke hond die helemaal gek op haar katten is. We zouden niet zonder ze kunnen.

  3. Wat ben ik toch trots op je, lieve Renée. Ik heb veel van wat je vertelde van dichtbij meegemaakt, omdat ik je oma ben. Ik wens je nog veel succes met je Stichting en hoop dat veel mensen je financieel steunen, wat ik natuurlijk ook al doe!

Reacties zijn gesloten.