Spinnen

Een spinnende kat is een tevreden kat. Zegt men. Meestal is dat ook zo, maar er zit meer achter het spinnen dan je op het eerste gehoor zou denken!

Kittens kunnen al jong spinnen
Kittens kunnen al jong spinnen

Bijna alle katten spinnen, al doen ze het soms zo zacht dat je het niet hoort.
De kleinere wilde katachtigen doen het: lynxen, servals, ocelotten, maar ook poema’s en cheetahs. De grote katten als leeuwen, tijgers en luipaarden kunnen weliswaar brullen, maar hun flexibele tongbeen zorgt er voor dat ze niet kunnen spinnen. Sommige onderzoekers zeggen echter dat deze grote katten het wél kunnen, maar alleen op een uitademing, terwijl ‘echt’ spinnen op de in- én uitademing gebeurt. Kijk en luister naar dit filmpje van een spinnend luipaard.

Kittens kunnen al beginnen met spinnen als ze een paar dagen oud zijn. Ze doen dit als ze bij hun moeder drinken en het is mogelijk een uiting van tevredenheid. Het kan ook zijn dat het spinnen, dat vaak gepaard gaat met ritmisch ‘trappelen’ van de voorpootjes, een manier is om de melktoevoer op gang te houden.

Spinnen betekent echter niet altijd tevredenheid. Natuurlijk hoef je je geen zorgen te maken als je kat heerlijk spinnend bij je op de bank zit. Een kat kan echter ook spinnen als ze hevige pijn heeft, gewond of bang is (denk aan de dierenarts) of in de laatste fase van het stervensproces is. Denk dus niet dat het wel mee zal vallen met de schade als een aangereden kat ligt te spinnen!
Volgens de theorie maakt een spinnende kat endorfine aan, waardoor ze zich prettiger gaat voelen. Spinnen kan dus een manier zijn om zichzelf gerust te stellen.

Een nog minder bekend aspect van spinnen is dat het ook een ‘verzoek’ kan zijn. Word je ’s ochtends wakker gemaakt door een hevig spinnende kat? Grote kans dat het een ander geluid is dan wanneer poes bij je op de bank zit.
Deze ‘soliciting (vragende) purr’ is ook te horen als een kat bijvoorbeeld honger heeft. Het geluid is duidelijk dwingender en zelfs niet-kattenkenners horen het verschil tussen het ‘gezellige’ en het ‘vragende’ spingeluid.

Een gedachte over “Spinnen”

  1. In het boek van James Herriot, de veearts beschrijft de auteur een gebeurtenis, hoe een aangereden kat op de operatietafel lag te spinnen, terwijl hij er erg aan toe was. Mooie boeken voor kattenliefhebbers zijn deze verhalen van de veearts!

Reacties zijn gesloten.