Ruzie met de buren

Als je katten buiten komen, zullen ze genieten van het mooie weer en de lange zomeravonden. De zomer is ook de periode dat ik relatief veel telefoontjes krijg over buurkatten die ongevraagd in de tuin komen en/of de eigen kat de stuipen op het lijf jagen. Of ik nog tips heb om daar iets tegen te doen?

kat op schutting

De meeste bellers moet ik helaas teleurstellen: er is geen manier om je eigen kat te leren om niet bang te zijn voor de buurkat en ik heb ook geen tips om de terrorkat van de buren op te voeden. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal niets kan doen!
Het is bovendien belangrijk om gevechten te voorkomen. Constante ruzie met een andere kat is om te beginnen behoorlijk stressvol voor je eigen kat. Als het tot vechten komt, kan het leiden tot allerlei narigheid als abcessen en overdraagbare ziektes als leukemie en kattenaids.

Allereerst moet je er voor zorgen dat andere katten geen toegang tot je eigen huis kunnen krijgen, want onderschat niet hoeveel stress je eigen kat(ten) daarvan kan hebben. Een kattenluik op chip is de beste optie om alleen je eigen dieren binnen te laten.

Is je relatie met de buren goed en weet je waar de andere kat vandaan komt, ga dan een gesprek aan en spreek bijvoorbeeld een schema af: jouw kat overdag, hun kat ’s nachts.
Werkt dat niet of weet je niet waar de terrorkat thuishoort, dan is de enige mogelijkheid om een fysieke barrière op te werpen. Je kunt bijvoorbeeld je tuin afzetten zodat er geen andere katten meer in kunnen komen.
Mogelijkheden zijn onder andere:

  • een stroomdraad langs de schutting of hekwerk. Of je dat katvriendelijk vindt, laat ik aan je eigen beoordeling over
  • de bovenkant van je schutting afzetten met gaas of netten
  • krijg je van bovenstaande opties een Alcatraz-syndroom, kun je een systeem monteren zoals op deze site.

Als je tuin te groot is om rondom af te zetten, kun je een kattenren overwegen.
Zoek ter inspiratie ook eens op internet naar slimme oplossingen die anderen al bedacht hebben.

Heb jij een goede manier gevonden om je tuin af te zetten? Stuur hem in!

Foto: Dominic Hallau Flickr Creative Commons

Een gedachte over “Ruzie met de buren”

  1. Slim, die rollen bovenop de schutting. Mijn overburen hebben dit ook gemaakt, niet met dure hardhouten palen, maar met regenpijp. Werkt evengoed en je kunt het (ook) schilderen.
    Als je tegelijkertijd terroriserende katten van buiten wilt tegenhouden, moet je het dus (ook) aan de buitenkant plaatsen. Kassa ;-))

Reacties zijn gesloten.