Op jacht

Katten zijn geprogrammeerd om te jagen, of ze nu buiten leven of driehoog op een flat. Ook katten die dagelijks hun brokjes in een bakje voorgeschoteld krijgen, gaan nog op (virtuele) jacht.

 Een echte jager!

Een echte jager!

De kat als ultieme muizenvanger

De kat is de ultieme muizenvanger. Zijn bouw is helemaal ingesteld op het vangen van muizen en kleine knaagdieren. Vogels worden ook niet versmaad, al zijn zij veel lastiger te vangen, ze vliegen namelijk weg!

Jachttechniek

De jachttechniek van een kat is niet erg spectaculair: een kat kan uren wachten bij de uitgang van een muizen- of konijnenhol. Pas als de prooi zo ver van het hol verwijderd is dat hij niet meer snel kan terugkeren, slaat de kat toe. Soms is een korte sprint nodig, vaak volstaat het om omhoog te springen en zich met de voorpoten op de prooi te laten vallen. Katten kunnen ook op de loer liggen achter een boom of struik en zich klaarmaken voor de sprong door met hun achterwerk te schudden.
Sommige katten maken merkwaardige ‘mekker’geluidjes als ze een mogelijke prooi zien. Dat is echter geen frustratie, maar opwinding.

Belletje

Je kunt een kat niet afleren om te jagen. Sommige mensen doen de kat een belletje om zo te voorkomen dat hun kat prooien vangt. Dat dient geen enkel doel. Ten eerste wordt het arme dier met zijn gevoelige oren helemaal gek van dat getinkel onder zijn kin, ten tweede vangen katten vooral zwakke(re) prooien. Dan helpt dat belletje ook niet meer.

Jagen binnenshuis

Het jagen zit dus in een kat ingebakken. Ook een kat die uitsluitend binnenshuis leeft, moet voor zijn optimale welzijn minimaal één keer per dag achter iets aan kunnen jagen en rennen, om verveling te voorkomen. Kan hij niet op muizen jagen, dan zoekt de kat zelf zijn vertier en gaat achter de deur liggen om bijvoorbeeld je voeten te vangen. Ook springen naar handen kan een manier zijn om zijn jachtdrift uit te leven.

Voldoende en op de juiste manier met je kat spelen bootst de jacht na en kan verveling en daaruitvloeiende gedragsproblemen voorkomen.

Het doel van de jacht is om iets te vangen: speeltjes als laserlampje en I-Pad leveren uiteindelijk meer frustratie dan plezier op.

Meer weten over kattengedrag? Neem eens een kijkje op mijn site! Daar staat ook mijn nieuwe blog.

Foto: Bode Morto Flickr Creative Commons