Niet aan de bank!!

Krabben is natuurlijk gedrag voor katten. Sommige katten beperken zich tot de deurmat, er zijn echter ook katten die zorgvuldig het hele huis ontdoen van behang of geen stoel of bank onbewerkt laten. Wat kun je daar als eigenaar aan doen?

Katten krabben om verschillende redenen.

 1. Markeren
  Katten markeren bepaalde plekken zodat andere katten zien dat ze daar geweest zijn. De krabsporen zijn niet alleen goed zichtbaar, maar de kat zet er ook meteen zijn geur mee af omdat hij geurklieren in zijn voetzooltjes heeft.
 2. Stress
  Bij ruzie tussen katten in huis of stress vanwege vreemde katten in de tuin kunnen katten meer in huis gaan krabben, om zich weer veilig te voelen of om hun eigen plek te markeren. Maar ook katten die positief opgewonden zijn (blij dat de eigenaar thuis komt) kunnen gaan krabben.
 3. Zich uitrekken
  Een kat die wakker wordt, gaat zich heerlijk uitrekken en vaak meteen ook krabben.
 4. Nagels verzorgen

Krabt je kat op plekken waar je dat liever niet zou willen? Hier volgen een aantal tips. Vergeet daarbij niet dat krabben natuurlijk gedrag is dat je niet kunt afleren. Je kunt het wél ombuigen naar plaatsen die voor jou acceptabel zijn.

Allereerst moet je investeren in een goede krabpaal die

 • groot genoeg is, zodat de kat zich helemaal kan uitrekken als hij eraan gaat krabben
 • stevig staat, want als de kat er aan gaat hangen moet hij niet omvallen. Anders is de keus voor de bank weer snel gemaakt!
 • staat op de plaats waar de kat wil krabben
 • aansluit bij de voorkeur van de kat (karton, sisal en horizontaal of verticaal)

Goede plekken voor een krabpaal zijn bijvoorbeeld vlak in de buurt van haar vaste slaapplek, op vaste looproutes van de kat (deurposten) en vooral ook in het deel van het huis waar de kat vaak is. Spelen kan positieve spanning oproepen die de kat kan laten wegvloeien door te krabben.

Vervolgens

 • berg je de plantenspuit op
 • dek je de plekken af waar de kat nu krabt (met een stuk plastic of een glad laken, gebruik Keep Off-spray of tweezijdig tape als Paws Away etc)
 • zet je de krabpaal daar (of vlak naast) waar de kat nu krabt. Maak de krabpaal extra aantrekkelijk met valeriaan of kattenkruid
 • beloon je de kat uitbundig als ze de krabplank of -paal gebruikt

Als de kat goed gebruik maakt van de paal of plank, kun je deze langzamerhand naar een handiger plek in huis verplaatsen.

Klik hier voor uitgebreidere tips.

Foto: Ernst Vickne Flickr Creative Commons

 

2 gedachten over “Niet aan de bank!!”

 1. Een goede krabpaal is essentieel! Ik heb 7 katten, en toch nauwelijks beschadigingen aan mijn gestoffeerde meubels, gewoon omdat ik 4 krabpalen in huis heb, in de huiskamer, op de slaapkamers en zelfs op zolder. Geliefkoosde plekken om de krabpaal neer te zetten: voor het raam (naar buiten kijken!) en bij de verwarming (lekker warm!). De krabpalen zijn vrijwel altijd “bezet”, mijn katten liggen er ook heel graag in te slapen. Een goede, flinke grote krabpaal is niet goedkoop, maar het geld dubbel en dwars waard want het spaart je meubels en een hoop ergernis (plantenspuit? vinden mijn katten een geweldig leuk spelletje en nat worden is helemaal niet erg hoor, dat hoort erbij……)

 2. Mijn kat gebruikt alleen (stenen) muren om haar nagels te scherpen, binnen en buiten.
  Krabpalen, planken en andere ‘krab’ spullen aan de muur negeert ze. Ik ga proberen een tuintegel voor haar neer te leggen…

Reacties zijn gesloten.