Poezen zijn uitstekende moeders en niets is vertederender dan het beeld van een moeder met zogende kittens. Hoe belangrijk mams ook is, niet alle onderdelen van de opvoeding komen voor haar rekening. Hier volgen drie vaak genoemde misvattingen.
Zindelijk maken
Een moederpoes maakt haar kittens niet zindelijk. Bij hele jonge kittens helpt ze een handje door de kittens na de voeding grondig te wassen. Het likken van het kittenbuikje stimuleert de plas of ontlasting, want bij die kleintjes gaat dat nog niet vanzelf.
Als kittens rond de vier weken oud zijn, gaan ze instinctief op zoek naar een plekje waar ze een kuiltje kunnen graven en doen ze hun eerste pogingen om zelfstandig te plassen of te poepen.
Leren jagen
Leren kittens jagen van hun moeder? Nee, eigenlijk niet.
In de vrije natuur brengt moeder eerst dode prooi mee naar het nest, zodat haar kroost daar kennis mee kan maken. Naarmate de kittens ‘handiger’ worden, brengt ze een levende prooi mee. Ze doet het jagen niet voor, ze geeft de kittens alleen de mogelijkheid om te oefenen.
Straffen van het kitten
Straft een moederpoes haar kittens door ze in het nekvel te pakken? Ook dat is een misverstand. Een moederpoes pakt haar kittens op om ze te verplaatsen. Ze doet dat niet alleen aan het nekvel, maar pakt het hele nekje beet.
Ten tweede straft een moeder niet. Wel zie je dat een moederpoes vanaf de 33e dag (dit hangt af van het wetenschappelijk onderzoek, sommige noemen dag 30, andere 33) haar jongen de toegang tot de tepel steeds vaker en langer ontzegt. Dit is het begin van het speenproces, de kittens moeten immers worden opgevoed tot zelfstandigheid. Wetenschappers denken dat door dit speenproces een kitten leert omgaan met frustratie, maar dat is nooit echt onderzocht.
Kittens gaan steeds feller spelen naarmate ze ouder worden. Tijdens het spel leren ze dat ze niet te hard mogen krabben of bijten, want dan loopt het ‘belaagde’ kitten weg en valt het spel stil. Dat is een effectieve ‘katse’ manier van straffen. Ook de moederpoes wordt steeds minder tolerant als kittens negen weken oud zijn.
Geen functie?
Heeft de moederpoes dan geen enkele functie? Uiteraard wel. Opgroeien met een moeder is belangrijk, want het maakt kittens tot stabiele, gezonde katten. Hoe lang kittens bij hun moeder moeten blijven, komt een volgende keer aan bod.
Meer weten over de ontwikkeling van een kitten? Kijk op Kittenleeftijd.
Foto: Flickr Creative Commons
Kittens die bij hun moeder blijven wonen, worden vaak tot op de leeftijd van ca. een half jaar nog door hun moeder gezoogd, ook al eten ze intussen al volop vast voedsel. Kennelijk is het ook iets sociaals. Ik heb dit persoonlijk kunnen zien bij de kittens die ik heb gehouden. Bij mijn poes Surya moest ik destijds zelfs de tepeltjes insmeren met een vies smakende zalf, omdat dochter Rosina door haar hardnekkige gelebber bij haar moeder zorgde voor schrale wondjes. Rosina was toen al bijna volwassen, en het was géén gezicht als zij bij haar moeder lag te zuigen. Een moeder die het ook nog eens allemaal best vond trouwens…………
Grappig… Ik heb dat ook eens gezien bij een moeder en haar zoon die inmiddels al groter was dan zijn moeder. En maar gezellig sabbelen. Het lijkt inderdaad een gezellig onderonsje te zijn.