Lekker slapen

Katten slapen een groot deel van de dag. Maar wist je dat katten ook slaapstoornissen kunnen krijgen?

slapende kat

Slapen is goed voor je, wordt gezegd. Maar de functie van slaap is niet helemaal duidelijk. Er zijn meerdere theorieën: slaap zou energie besparen (veel roofdieren brengen een deel van dag slapend door), zorgen voor lichamelijk herstel en van belang zijn bij het verwerken van opgedane informatie.
Als je slaap tekort komt, ga je dat op een later tijdstip inhalen. Ook katten die langdurig wakker gehouden worden, slapen daarna langer en dieper.
Om te slapen zoeken mens en dier een veilige plek op. Sommige dieren hebben zelfs een speciale slaaphouding (denk aan de opgekrulde kat).

REM-slaap
REM staat voor Rapid Eye Movements, snelle oogbewegingen die kenmerkend zijn voor deze slaapfase. Wanneer je mensen wakker maakt tijdens hun REM-slaap, geven ze vaak aan dat ze gedroomd hebben. Of katten ook dromen tijdens hun REM-slaap, zullen we nooit weten maar het is wel aannemelijk.
Tijdens de REM-slaap verslappen je spieren om te voorkomen dat dromen uitgevoerd kunnen worden. In wetenschappelijke experimenten heeft men die spierverslapping ongedaan gemaakt en dan blijken katten te gaan jagen op een onzichtbare prooi. Bij katten in REM-slaap zie je nog wél kleine bewegingen in pootjes, snorharen of oren, zoals je in dit filmpje goed kunt zien.

Langslapers
Katten slapen niet alleen overdag, maar ook een deel van de nacht. In tegenstelling tot mensen slapen ze niet één aaneengesloten periode, maar verdelen ze hun slaap over de dag. Katten in laboratoria slapen tussen de 10 en 16 uur per dag, boerderijkatten tussen de 7 en 12 uur.

Slaapstoornissen
Katten kunnen net als mensen aan slaapstoornissen lijden, zoals (zeldzaam) narcolepsie: extreme slaperigheid en de onbedwingbare neiging om in slaap te vallen of slaapapneu. Bij apneu stopt de ademhaling tijdens de slaap, dat zorgt ervoor dat je overdag erg moe en slaperig bent. Apneu kan gepaard gaan met luid snurken, veroorzaakt door een blokkering in de bovenste luchtwegen. Dit laatste komt bij Perzische katten voor.
Ten slotte kunnen katten kunnen tijdens de REM-slaap hevig met hun ledematen bewegen, alsof ze een epileptische aanval hebben. Het verschil merk je als je de kat wakker maakt: bij een epileptische aanval is de kat verward, bij een slaapstoornis is hij vrijwel meteen helder en alert. In dit filmpje zie je een kat die waarschijnlijk zo’n stoornis heeft.

Met dank aan collega-gedragstherapeut Yvon Sweere. Zij heeft een zeer interessant artikel over het slaapgedrag van katten geschreven, waar ik met haar toestemming uit citeer.

Foto: Flickr Creative Commons

5 gedachten over “Lekker slapen”

  1. De heftige bewegingen in het laatste filmpje hebben denk ik meer te maken met de CH (cerebellaire hypoplasie), dan met een slaapstoornis. Ik heb ook een zo’n kat en die doet dit ook in zijn slaap. Hun spieren werken gewoon anders.

    1. Dank voor je aanvulling. Ik dacht dat je bij CH stoornissen in de algehele motoriek ziet, niet alleen tijdens de slaap? Kun je daar iets meer over zeggen?

      1. Dat klopt en dat zie je bij de kat in het filmpje ook, hoewel die kat het in vrij lichte mate heeft. Ik heb een aantal filmpjes op YouTube gezet van mijn CH kater Bumper, vanaf een week of 5 (http://www.youtube.com/watch?v=QOzrKnGdngM) tot nu – hij is nu 5 jaar. De heftige en ongecontroleerde bewegingen die een CH kat maakt tijdens zijn bewuste, wakkere bewegen, zie je ook terug tijdens zijn diepe slaap.

  2. Nee, maar ik kan wel kijken of ik dat nog kan maken. Kan even duren, want het gebeurt niet altijd en duurt ook niet lang, dus ik moet net met de camera in de buurt zijn.

Reacties zijn gesloten.