Laserlampjes en i-padgames voor de kat: een goed idee?

Over het (vermeende) gevaar van laserlampjes wordt al enkele jaren hevig gediscussieerd. Sinds enige tijd is er een nieuw fenomeen: I-padgames voor je kat, verkrijgbaar in verschillende varianten. Worden katten hier blij van?

kat met i-pad

Laserlampjes verboden?

Het gebruik van laserlampjes (dat ‘rode puntje’) is erg omstreden. Als ik het wel eens noem tijdens een consult, kijkt mijn klant mij meestal beschuldigend aan: ‘maar dat is toch helemaal niet goed voor katten?’. Er doen op internet verhalen de ronde over katten die dood gingen na intensief spelen met een laserlampje. Of dat waar is kan ik niet controleren.

In de wereld van gedrag is niets zwart-wit, dus ook hier geldt dat het er van afhangt hoe je kat er op reageert.

 • is je kat fanatiek en blijft ze lang zoeken nadat het spelletje afgelopen is: gooi het lampje weg. De frustratie is veel groter dan het plezier.
 • speelt ze er kort mee en is ze er daarna op uitgekeken, dan is er geen enkele reden om haar het speeltje te misgunnen
 • alles daartussen: beëindig het spel door het laserpuntje op wat brokjes of een ander speeltje te laten schijnen, iets wat de kat wél kan vangen.

De reden voor het fanatisme van de kat is grotendeels gelegen in het feit dat de kat geen tastbare prooi kan vangen, terwijl dat wel het doel van het spel is.

I-pads

Voor I-padgames geldt eigenlijk hetzelfde als voor laserlampjes: de kat kan niets vangen, waardoor de frustratie hoog op kan lopen. Vindt poes het leuk en wordt ze niet overmatig gestresst, laat haar dan echter lekker spelen.
Wees echter altijd bedacht op de mogelijkheid van frustratie. Laat je kat daarom niet te lang en niet te vaak met je tablet in de weer. In tegenstelling tot het laserlampje kan ze hier niet lekker achteraan rennen en doet dit ‘spel’ niets voor haar conditie.

Af en toe een spelletje op de tablet is prima, maar het mag een speelkwartiertje met het personeel niet vervangen. Het is belangrijk om regelmatig met je kat te blijven spelen en regelmatig tijd voor haar vrij te maken.

Ben je bang dat je kat zich verveelt zonder I-pad? Zet bijvoorbeeld eens een kartonnen doos in de woonkamer, doe er proppen krantenpapier in en strooi er een paar brokjes tussen. Gegarandeerd dat ze zich enige tijd kan vermaken!

Lees ook mijn blog met speltips.

Foto: Flickr Creative Commons

4 gedachten over “Laserlampjes en i-padgames voor de kat: een goed idee?”

 1. Ben bang dat veel eigenaren de -soms subtiele – stressignalen bij hun kat niet herkennen.
  (Je kan ook leuk clickertraining doen. Conditioneel misschien niet zo uitdagend maar wel mentaal en goed voor de relatie met je kat 😉 )

  1. @Natasja, als je je kat een circuitje aanleert met clickertraining kan dat conditioneel behoorlijk uitdagend zijn 😉

   1. Daar heb je helemaal gelijk in Liesbeth! (Maar die 18 jarige van mij zal ik dat maar niet meer aandoen

Reacties zijn gesloten.