Klepto-kat

Katten kunnen allerlei dingen stelen, variërend van de kaas van je eigen boterham tot spullen  van de buren. Waarom doen katten dit eigenlijk?stelende kat

Eten
Katten die eten stelen, of dat nou van je eigen bord is of van het aanrecht, gehoorzamen aan hun natuurlijke gedrag. Het zijn en blijven jagers, die geen kans voorbij laten gaan als ze een prooi kunnen vangen. Dit wordt ‘surplus killing’ genoemd: meer doden dan je op dat moment nodig hebt.
Katten zijn niet dom, dus als je regelmatig iets lekkers op het aanrecht laat staan, is het logisch dat de kat daar op gezette tijden een kijkje gaat nemen.
Een kat kan op dieet gezet zijn en dit niet lekker vinden of te weinig calorieën binnenkrijgen omdat ze moet afvallen. Een beetje kat gaat dan vanzelf op zoek naar aanvulling.
Voormalige zwerfkatten kunnen blijven stelen omdat ze opgegroeid zijn met honger en nog niet begrijpen dat ze voortaan altijd een gevuld bakje zullen hebben.
Het kan ook een vorm van aandacht vragen zijn: die krijgen ze gegarandeerd als ze een poot uitsteken naar je biefstukje.
Het stelen van eten kun je deels voorkomen door je kat niet mee te laten snoepen als je zelf aan tafel zit. Je kunt het eten bovendien interessanter en uitdagender maken door het inzetten van zogenaamde voerpuzzels.

Spelen
Sommige voorwerpen zijn zo leuk dat katten er graag mee spelen, of het nu een elastiekje is, je eigen glimmende ketting of die grappige ronde oorbellen. Let op wat je laat rondslingeren (geen kleine voorwerpen) en denk aan de veiligheid van je kat. Geef je kat voldoende andere speeltjes die wél veilig zijn en wissel deze regelmatig af om verveling te voorkomen.

Prooi
Als echte jager is een kat altijd op zoek naar prooien. Dat kan van alles zijn: speelgoedmuisjes, bolletjes wol etc. Zachte voorwerpen als sokken willen ook nog wel eens meegenomen worden. Soms lopen katten er mee rond en gaan grommen, alsof ze hun vangst willen verdedigen.

Aandacht
Geef je de kat aandacht als hij met een ‘gevonden voorwerp’ aan komt lopen? Dan is de kans groot dat hij het steeds vaker gaat doen om die aandacht te krijgen. Negeren is in zo’n geval de beste optie.

Bij de buren
En dan zijn er nog de katten die spullen bij de buren gaan halen. Dusty uit Californië is daar een mooi voorbeeld van, hij is een echte kleptomaan. Hij gaat elke nacht op pad en  komt met van alles thuis, van ondergoed tot schoenen en sponzen. Dusty houdt niet van half werk: als hij een bikini-broekje steelt, komt hij daarna alsnog het topje halen!

Steelt jouw kat ook wel eens wat?

Een gedachte over “Klepto-kat”

  1. Ik vind het geen stelen, maar Plien brengt me vaak dingen die ze vindt in mijn deurloze kledingkast. Met kleine dingen als wasknijpers loopt ze een tijdje rond, maar soms komt ze me een stapeltje opgerolde panties brengen, 1 voor 1, tot er een stapeltje van 5-7 panties naast me ligt. Het lijkt echt voor mij te zijn, want als ik op de bank zit legt ze ze naast de bank, en als ik in bed lig legt ze ze naast mijn bed, op dezelfde plek als dat alledrie de katten me verkreukelde spinnen bezorgen.

    Maar als ze merkt dat ik doorheb dat ze me dingen aan het brengen is, laat ze ze ter plekke uit haar bek vallen en gaat ze iets anders doen. Dit kan blijkbaar alleen maar stiekem.

    Verder eet ik zelf veganistisch en mijn katten eten vooral prooi, waardoor ze mijn eten niet als zodanig lijken te herkennen.

Reacties zijn gesloten.