Kattenproject in Marmaris

Een van de indrukwekkendste presentaties op het onlangs gehouden Zwerfdierensymposium in Utrecht was van die van de Turkse Yasemin Erem over haar castratieproject in Marmaris.

Een zwerfkat in Marmaris waagt zich in de vangkooi. Foto: Petra Poorter

Yasemin vertelde aan het begin van haar presentatie dat ze erg zenuwachtig was, maar de innemende Turkse wist het publiek desondanks volledig in te pakken met haar persoonlijke en indrukwekkende verhaal.
Als klein kind voerde ze al zwerfkatten rondom haar huis in Marmaris, maar realiseerde zich als volwassene dat ze daar eigenlijk niets mee oploste. Ze nam de beslissing om een paar katten te vangen en te laten steriliseren. Al snel merkte ze dat ook dat geen oplossing was, het aantal katten was eenvoudigweg te groot.

Dat werd het begin van haar persoonlijke project. Samen met dierenarts Bora, die betaald wordt door de gemeente, pakt ze straat na straat systematisch aan: alle katten worden gevangen en gecastreerd. Van beide oren wordt het puntje afgeknipt zodat ze op afstand herkenbaar zijn als geneutraliseerd. Ze worden bovendien gevaccineerd en indien nodig – en mogelijk – ook van aanvullende medische hulp voorzien. Ondertussen heeft Yasemin 2200 katten in 2,5 jaar laten castreren. En ze heeft ‘slechts’ 1/3 van de stad Marmaris als werkgebied!

Yasemin ‘jaagt’ – zoals ze dat zelf noemt – afhankelijk van de seizoenen en de beschikbaarheid van Bora. Ze vangt de katten en brengt ze weg voor behandeling. In haar tuin mogen ze daarna nog één of enkele nachten (voor katers resp. poezen) bijkomen voordat ze teruggezet worden. Dit wordt TNR genoemd: Trap, Neuter & Return.
Daar waar ze twee jaar geleden tientallen ongecastreerde dieren op de vismarkt of bij vuilnisbakken zag rondscharrelen, zijn dat er nu nog maar enkele. ‘Spionnen’ in de wijken bellen haar als er nieuwe, ongecastreerde katten op het toneel verschijnen zodat ze meteen gevangen kunnen worden.

Het werk is niet eenvoudig, zegt Yasemin. ‘Je moet met je hoofd werken, niet met je hart’. Soms is het keihard, maar het welzijn van de zwerfkatten in Marmaris is er enorm op vooruit gegaan!

Yasemin is uiteraard niet de enige die zich met hart en ziel inzet voor zwerfdieren, maar ze is wel een inspirerend voorbeeld van iemand die met weinig middelen, maar met veel inzicht en doorzettingsvermogen een ongelooflijke prestatie heeft verricht.

Je kunt Yasemin steunen via de organisatie Wereldpootjes zodat ze door kan gaan met haar werk.

2 gedachten over “Kattenproject in Marmaris”

  1. Het was inderdaad een geweldige presentatie van een geweldig initiatief. Dank aan Yasemnin en ook dank aan wereldpootjes die zich met hart en ziel inzet om dergelijke activiteiten mogelijk te maken. Daarbij nog een extra pluim voor de mooie foto’s die Petra Poorter gemaakt heeft.

  2. Het heeft de nodige moeite gekost om Yasemin ervan te overtuigen deze presentatie zelf te geven, maar ik ben blij dat het gelukt is. Ze had nog veel langer kunnen doorpraten, ze heeft de helft geschrapt in verband met de tijd. Hopelijk inspireert haar lezing weer anderen.

Reacties zijn gesloten.