Katten werpen in Antwerpen

Nadat de Belgische kunstenaar Jan Fabre enkele dagen geleden een aantal katten in de lucht liet werpen voor een film, stak er in binnen- en buitenland een storm van protest op. Terecht?

Wat is er nu eigenlijk gebeurd? Op 26 oktober jl werden in Antwerpen opnames gemaakt voor een film over het leven van de spraakmakende Vlaamse kunstenaar Jan Fabre. Daartoe werden enkele katten, die speciaal daarvoor uit een asiel gehaald waren en kalmerende druppeltjes gehad zouden hebben, in het trappenhuis van het stadhuis van Antwerpen talloze keren in de lucht gegooid. Twee katten kwamen daarbij verkeerd terecht. Toen de katten hartverscheurend begonnen te krijsen, heeft een van de cameramensen de opnames stop gezet omdat hem dit te ver ging. Fabre was zelf ook aanwezig en stond tijdens de opnames te dansen op diezelfde trap.

Het filmpje (let op: nare beelden!) van het katten werpen ging razendsnel rond op internet. Er kwam meteen een Facebook-pagina en er zijn al petities opgezet, o.a. door Piep Vandaag samen met de Belgische organisatie GAIA. Ook kwam de roep om hem zijn subsidies af te nemen.

Fabre moet volgens een artikel in het NRC zelfs onderduiken vanwege alle haatmails en doodsbedreigingen die hij krijgt. Ook is hij onlangs in een Antwerps park in elkaar geslagen door een groepje van zeven mannen. Dan blijkt toch maar weer hoe dun het laagje ‘beschaving’ is dat sommigen van ons hebben.

Uiteraard vind ik het afschuwelijk wat er is gebeurd. Dieren mogen geen stress, angst of pijn ervaren voor amusement of in de naam van kunst. Deze katten waren doodsbang en dat is absoluut onaanvaardbaar. Maar eigen rechter spelen door iemand in elkaar te slaan is net zo goed onaanvaardbaar.

In de discussie wordt overigens vaak het wijdverbreide misverstand aangehaald dat katten altijd op hun pootjes terecht komen. Dat is alleen het geval als de kat tijd heeft om zich om te draaien. Bij een val van grote hoogte kan een kat echter alsnog poten of kaak breken. En als de ondergrond niet vlak is, zoals in dit geval op een trap, kan hij heel ongelukkig terecht komen en interne verwondingen of een breuk oplopen.
En dan zijn er ook nog mensen die stellen dat dit niet zo erg is want ‘er gebeuren in de bio-industrie nog veel ergere dingen.’ Sinds wanneer hoeft een misstand niet meer bestreden te worden omdat er ook nog andere misstanden zijn? En wie bepaalt eigenlijk hoe erg iets is, is daar een schaal voor?

Jan Fabre snapt nog steeds niet wat hij fout gedaan heeft, want volgens hem zijn de katten nu weer ‘heel gelukkig’.

En ik blijf zitten met de prangende vraag wie bereid geweest is om dieren ter beschikking te stellen voor deze opnames.

5 gedachten over “Katten werpen in Antwerpen”

  1. Goed geschreven Liesbeth! Eigen rechter spelen is zeker niet goed maar ik ben stiekem toch benieuwd hoe hij terecht zou komen als ik hem een meter of 3 de lucht in zou gooien….ten behoeve van de kunst dan he? šŸ˜‰

    1. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik altijd schrik van de reacties die door mijn eigen hoofd schieten als ik hoor over dierenmishandeling. Gelukkig blijft het bij mij alleen bij gedachten en gelukkig schrik ik er zelf ook nog van! Maar in het kader van de ‘wetenschap’ zou ik ook nog wel wat vragen beantwoord willen hebben šŸ˜‰

  2. Er zijn altijd mensen bereid om aan dit soort wanpraktijken mee te werken. Misschien kreeg het asiel wel geld om een paar katten “uit te lenen”. En de beestjes zijn nou toch weer gezond en wel (?) terug? “Kunstenaars” die levende goudvissen opeten, puppies mishandelen en hun eigen kat om zeep helpen om een tas te maken van het bontvachtje (de kat was ziek, dus wat maakt het nog uit?) zijn deze zogenaamde kunstenaar al voorgegaan. In elkaar geslagen, deze meneer? Zijn verdiende loon, ik heb geen medelijden met hem. Eigen rechter spelen? Dat mag natuurlijk niet, maar als ik hem tegen was gekomen in het donker ’s avonds, dan had ik hem ook een flinke schop verkocht. Deze meneer is een exemplaar van de homo sapiens op zijn slechts!

  3. Ik begreep van iemand dat de katten meekwamen met “professionele animal handlers” en dat die man daardoor dacht dat het wel goed zat. Kennelijk hadden ze ook “kalmerende druppels” gekregen vantevoren.
    Gezien dat dompteurs van circussen e.d.d ook “professionele animal handlers” zijn kun je je afvragen wat dat voor gersutstelling is, en wat er nog meer met die katten wordt uitgehaald. En kalmerende druppels lijkt me al helemaal een slecht idee.
    Maar inderdaad, de reacties zijn buiten proporties, dat is vaak zo bij dierenmishandeling.

  4. Ik zie dit nu pas dus ik ben een beetje laat met reageren. Via een fantastische vrouw in BelgiĆ« die een kattenopvang heeft is mij dit ook ter ore gekomen. Zo weet ik dat er 1 kat met een flinke schade aan zijn poten vanaf is gekomen. Degenen die met hun kat meewerkten werd niet verteld hoe erg het zou zijn. Ook dan is het natuurlijk heel dom van de eigenaren want waarom leen je in godsnaam je kat uit als je niet precies weet wat er gaat gebeuren. De zogenaamde kunstenaar krijgt voor zijn ‘kunstprojecten’ subsidie van de gemeente. Hij heeft nog meer projecten zoals spinnen tussen scheermesjes laten doorlopen, honden ophangen e.d.. Het is vreselijk! Op deze mevrouw met haar opvang Facebook pagina was natuurlijk een storm van protest ontstaan. Zij heeft zelf de raadsleden benaderd en heeft opgeroepen tot absoluut geen geweld maar vreedzaam protest om de filmopnames onmogelijk te maken. Het is nogal uit de hand gelopen maar het geweld is absoluut overtrokken. Er is deze kunstenaar niets aangedaan maar hij heeft de media gebruikt om zichzelf tot slachtoffer te maken. Deze meneer krijgt nog steeds subsidie! Er zullen heus wel actievoerders te ver zijn gegaan zoals er helaas altijd zijn maar het geweld is zwaar overdreven.

Reacties zijn gesloten.