Katten voor de loop

Een paar dagen geleden stuurde een lezeres van mijn blog mij onderstaande foto. Ze heeft hem in Leeuwarden gemaakt. Het bord blijkt onderdeel van de campagne van de Dierenbescherming tegen het afschieten van zwerfkatten. Tijd voor wat achtergrondinformatie.

foto (69)

TNR
Zwerfkatten zijn al jarenlang een probleem, niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld. In een ouder blog heb ik al meer verteld over de achtergrond van zwerfkatten en over de TNR-methode: trap, neuter & return. Dat dit een zeer effectieve manier van werken is, wordt o.a. geïllustreerd door de ervaring van de Turkse Yasemin en talloze andere organisaties in de hele wereld. Er is ook wetenschappelijk bewijs. De grootte van een (katten)groep wordt bepaald door het aanbod aan zogenaamde bronnen: voedsel, water en schuil/slaapplekken, dit wordt ook wel ‘carrying capacity’ genoemd. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat TNR een effectieve manier is omdat een groep stabiel blijft. Daar waar veel dieren worden weggehaald, komen er vanzelf nieuwe katten voor in de plaats.

Effectief?
Staatssecretaris Sharon Dijksma wil de effectiviteit van de TNR-methode bezien en ‘indien nodig, [het huidige beleid] herzien.’ In de tussentijd krijgen een aantal organisaties geen nieuwe vergunning voor hun vangacties.
Natuurlijk is het goed recente onderzoeksgegevens mee te nemen in een evaluatie over kosteneffectiviteit en kritisch te blijven op bestaande praktijken, maar tot nu toe is de TNR-methode wereldwijd geaccepteerd als de effectiefste en diervriendelijkste. Ik ga me er komende tijd zeker verder in verdiepen.

Raskat
Het afschieten van katten is momenteel toegestaan in een aantal provincies: Noord-Brabant, Friesland, Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland, in het zuiden van Limburg en op Texel. In een uitzending van Hart van Nederland was een mevrouw uit het ‘buitengebied’ van Friesland aan het woord, die haar langharige raskat vrijwel voor haar ogen doodgeschoten zag worden. Dat ontneemt ons meteen de illusie dat jagers zouden weten wat ze doen.
De Partij voor de Dieren heeft kamervragen over dit onderwerp gesteld, waarop zeer ontwijkend is geantwoord. Dijksma schuift alle verantwoordelijkheid af naar de provincies. Een verplicht chip-systeem voor katten wil de staatssecretaris echter ook al niet. Ik vraag me af hoe Dijksma probleem van zwerfkatten dan wél wil oplossen.

Dat er iets aan het zwerfkattenprobleem gedaan moet worden, staat voor mij  buiten kijf. Afschieten is voor mij onbespreekbaar. Hoe zie je op een afstand dat een kat een zwerver is? Hoe kun je op een afstand controleren of een kat gechipt is? Dood is dood, helaas, geen weg terug. En dan mag je hopen dat die jagers tenminste nog meteen raak kunnen schieten…

Lees hier alles over de NEE-campagne van de Dierenbescherming.

11 gedachten over “Katten voor de loop”

  1. Schietgrage gekken die voor hun plezier andere wezens van het leven beroven (aka “jagers”) moeten toch tevreden worden gehouden in dit overbevolkte land, dus waarom niet jagen op de kat, bij gebrek aan konijnen, hazen, herten, fazanten, vossen, zwanen, ganzen, eenden etc. Als excuus wordt dan “overlast” gebruikt of het zgn. “beheersen van de populatie” …… De enige diersoort die overlast veroorzaakt in ons land is de homo sapiens var. jager. Ook al worden loslopende huiskatten voorzien van halsbandjes met belletjes etc., dat zal geen enkele jager ervan weerhouden om zo’n dier af te knallen. Hij vindt het nl. leuk om iets dood te schieten. Dat is zijn “sport”. Mijn eigen katten laat ik absoluut niet los over de straat lopen. Ze kunnen in mijn afgeschermde achtertuin en zijn daar heel content mee. Maar als je in een buitengebied woont, dan denk je dus dat het veilig is voor je kat om door de weilanden te struinen. En dat zou het toch ook moeten zijn? De realiteit is helaas anders. Goed dat de Dierenbescherming hier eens flink op ageert. Het enige wat m.i. helpt tegen deze barbaarse praktijken is een algeheel verbod op de plezierjacht en een algeheel verbod op het bezit van jachtgeweren en wapens in het algemeen. Wat ik persoonlijk met al die jagers zou willen doen, dat laat ik maar aan eenieders verbeelding over……….. De TNR-methode is de enige humane manier om populaties zwerfkatten binnen de perken te houden en een leefbare situatie te creeëren voor zowel de dieren zelf als hun omgeving. Hopelijk laat de politiek zich niet de wet voorschrijven door de jagerslobby…….

  2. Hoe kan ’t toch dat jagers maar ongelimiteerd hun ziekelijke hobby mogen blijven uitoefenen? Ruim 80% van de bevolking is tegen de jacht en was dit niet een democratisch land? Huisdier of niet, geen enkele kat zou mogen sterven, puur om een jager een kick te geven. Want dat is het en niets meer. Het heeft niets te maken met “problemen oplossen”, dat is al lang bewezen. Het probleem moet bij de bron aangepakt worden: de veroorzaker – lees de mens – moet verplicht gaan worden zijn verantwoordelijkheid te nemen. In Duitsland zijn er steeds meer gebieden waar het chippen en kastreren van kater en poes verplicht is. Dat is uiteindelijk de enige oplossing en daar moeten we ook in Nederland naar toe. Voor de katten die nu vrij rondlopen en zichzelf maar moeten zien te redden (gedumpte katten en hun nakomelingen), moet de TNR methode gehandhaafd blijven.
    Ik vrees dat we van minister Dijksma niet veel hoeven te verwachten, integendeel.
    Ze heeft niets met dieren. Op de kamervragen, gesteld door de PvdD, m.b.t. de hondenslachting in Roemenië komt ook geen enkel antwoord. Het laat haar allemaal koud.
    Zolang het belang van dieren blijft vallen onder Economische Zaken, telt dat belang sowieso simpelweg niet mee.

  3. Hoi Liesbeth, uit je blog maak ik op dat je het niet eens bent met het afschieten van katten omdat je niet op een afstand kunt zien of het een zwerver is of niet. Betekent dat dat je het er wel mee eens zou zijn als onomstotelijk zou zijn vastgelegd dat het wel een zwerver is? Ik denk niet dat je dat bedoelt, maar zo staat het er nu wel. In mijn ogen schiet je geen enkele kat dood, zwerver of niet….. Groetjes, Adrienne

    1. Hoi Adriënne, je bent weer scherp vandaag 🙂 Ik ben principieel tegen het afschieten van katten. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat je niet weet/ziet wat je doet, je kunt immers op afstand niet zien of een kat een zwerver is. Als je het mis blijkt te hebben, is er geen weg terug; bij TNR kun je een kat altijd weer loslaten (in geval van echt verwilderd) of naar de eigenaar brengen.
      Bovendien vind ik het afschieten inhumaan, we leven hier niet in Roemenië. Eén van de oorzaken van het uitsterven van de wilde kat in Schotland (en dan bedoel ik de echte wilde kat, niet de verwilderde huiskat) is het afschieten omdat de gemiddelde jager het verschil niet ziet tussen en huiskat en een beschermd wild dier.
      Ik ben wél benieuwd naar eventuele onderzoeken die aantonen dat TNR niet effectief zou zijn.

  4. @Cari: ben het helemaal met je eens! Maar zolang katten nog gratis worden aangeboden op Marktplaats, zullen er mensen blijven die zo’n gratis beestje wel leuk vinden voor de kinderen, maar die beslist geen geld uit willen geven aan chippen en castreren (of zelfs medische verzorging in wat voor vorm dan ook). Bij alle raskattenverenigingen is het chippen van kittens verplicht, anders krijg je geen stamboom. Dat zou bij alle katten verplicht moeten zijn, ook de “rasloze” dieren. Het is in elk geval een begin….. Als werkelijk alle katten zouden worden gesteriliseerd en gecastreerd, dan sterven ze uit als soort. En dat is toch ook weer niet de bedoeling? Hoe lossen we dat dan op?

    @Liesbeth: het leek mij nogal duidelijk dat je niet alleen tegen het doodschieten van huiskatten bent, maar tegen het doodschieten van alle katten, zwerver of huisdier. Ik denk dat alle dierenvrienden er zo over denken, niet alleen kattenliefhebbers! Onderzoeken dat TNR niet effectief zou zijn, die bestaan volgens mij niet. Dijksma denkt alleen maar aan economische belangen en “overlast” en “schade” veroorzaakt door dieren die daarom maar uit de weg moeten worden geruimd. Van haar hebben we inderdaad niks te verwachten….

    1. Lydia, je slaat de spijker op zijn kop: het grootste probleem vormen de eigenaren die hun kat gewoon op straat dumpen, bij voorkeur als poes zwanger is. Pas als we iets doen aan die wegwerpmentaliteit, kun je ook het zwerfdierenprobleem aanpakken. In België is nu een wet aangenomen dat katten alleen gecastreerd van eigenaar mogen veranderen, daarmee wordt meteen de vroegcastratie op een leeftijd van 8-10 weken verplicht… Natuurlijk zijn er uitzonderingen gemaakt, o.a. voor katten die voor het buitenland bestemd zijn. Ik zie nu al voor me dat er heel veel Belgische katjes zogenaamd naar het buitenland gaan… Dit soort maatregelen is niet te controleren en werkt volgens mij ook totaal niet.
      Er schijnen wel degelijk onderzoeken te zijn die de effectiviteit van TNR in twijfel trekken, vraag is alleen of dat goede betrouwbare onderzoeken zijn. Daar wordt nu naar gekeken.

    2. Theoretisch is het inderdaad zo dat bij castratie van alle katten de soort uitsterft, maar daar zijn we nog lang niet. Wereldwijd is er een enorm kattenoverschot en de enige manier om daar op een humane manier iets aan te doen is castratie. Op elke regel zijn uitzonderingen mogelijk en die kunnen er ook komen op de castratieplicht. Voor uitsterven hoeven we voorlopig echt niet bang te zijn.
      Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om het al dan niet bewust fokken van katten tegen te gaan. Als kittens bv alleen gechipped en 2 maal gevaccineerd aangeboden mogen worden (dan zit je dus al op 12 weken), zijn ze ineens veel minder aantrekkelijk voor bepaalde mensen. Dan gaan ze geld kosten voor de eigenaar van de moederpoes en is het maar helemaal de vraag of er nog wel iemand interesse heeft in de kittens. Hoge kosten en een stel kittens die de tent afbreken en na een paar maanden ook krols gaan worden….De poes laten helpen is dan ineens een stuk aantrekkelijker….
      Alles staat en valt natuurlijk met de controle en er zullen er altijd tussendoor glippen, maar dat er íets gedaan moet worden, staat buiten kijf.

      Ik ben ook heel benieuwd naar onderzoeken dat TNR niet effectief zou zijn. Ben ook heel benieuwd wie die onderzoeken gaan doen….

  5. In België hebben we er tot nu toe geen last van en mag men geen enkele kat doodschieten, ze moeten het ook zo houden. Ikzelf zou het ook niet kunnen verdragen dat men dat ook, ooit zou mogen doen, zomaar je lieveling zien afschieten, ik huiver ervan. Er zijn toch andere mogelijkheden genoeg om de katten populatie in te perken, sterilisatie, castratie zijn nodig, dus laat ze in Nederland de katten populatie ook op een humane manier beperkt houden.

    1. In België schieten ze dan misschien geen katten af, maar in de Belgische asiels worden er nog altijd veel meer katten afgemaakt dan in de Nederlandse asiels. Overal valt nog een hoop te verbeteren.

  6. in Belgie mogen geen katten afgeschoten worden ,is strafbaar .Maar het wordt wel gedaan door “”jagers”””!! heb het zelf meegemaakt 3 jonge katten op één dag , op de weide achter ons huis , een buur had het gezien , ze hebben de lijkjes mee genomen ,
    ik klacht ingediend , sorry geen bewijzen . Is al wel enkele jaren geleden ,
    mijn tegenwoordige gecastreerde/gesteriliseerde katten ( 2 ) mogen dus niet los buiten , ook al heb ik nu een ander huis . Deze moorden mogen niet op wilde of tamme katten ,het zijn levende dieren , stoppen ermee aub .
    Maar de verplichte castratie wet gaat het hier ook niet echt oplossen , alle dieren zonder stamboom ( via boerderijen , kennissen enzo ) zijn niet aangegeven en gaan gewoon door zoals ze nu bezig zijn .
    WET OF GEEN WET .Moeilijk op te lossen .

  7. Een tuin vol kak is een betere optie??
    Het zijn huisdieren en heeft geen zak met natuur te maken.
    Ik laat de jagers bij ons op het land lekker hun gang gaan.
    Houd je “huisdieren” lekker binnen.

Reacties zijn gesloten.