Kater uit de kast

Net als verleden jaar wil ik het nieuwe jaar beginnen met een bijzonder kattenverhaal!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de kast
De kater uit dit verhaal begon zijn leven als zwerfkitten. Hij werd liefdevol opgevangen en gesocialiseerd door een gespecialiseerde kittenopvang. Hij werd met succes geplaatst, maar helaas kon hij door omstandigheden niet meer blijven. Bij het nieuwe baasje ging het vervolgens helemaal niet goed: hij werd erg schuw. Toen de nieuwe eigenaren uiteindelijk hulp zochten, zat de kater al bijna twee jaar in een kast waar hij alleen ‘s avonds uitkwam. Dat hij het huis moest delen met een paar hele drukke kinderen had daar misschien wel mee te maken… De eigenaren konden hem niet (meer) kammen, niet aaien en bij de verhuizing naar een andere woning moest de dierenambulance er met een vangstok aan te pas komen om hem in zijn reismand te stoppen.

Vlooien
De baasjes deden na overleg met de opvang afstand en hij mocht ter observatie tijdelijk bij mij logeren. Omdat ik geen idee had wat mij te wachten stond, maakte ik een grote bench klaar, lekker afgedekt met dekens, een doos met kussens als slaapplaats, eten, drinken, kattenbak en krabpaal.
Twee dagen werd er vervaarlijk gegromd en geblazen, op de derde dag durfde hij te eten waar ik bij was en op de vierde dag mocht ik zijn kopje aaien. Daarna was het ijs gebroken. Kater bleek onder de vlooien en de korsten te zitten, maar tot mijn verbazing kon ik hem gewoon kammen, als ik het maar kalm aan deed.

Reismand
Stapje voor stapje verloor hij zijn angst, tot het moment dat ik hem niet meer voldoende nieuwe prikkels kon bieden. Hij zou terug gaan naar de opvang waar hij vandaan kwam om van daaruit herplaatst te worden. Ik dacht met angst aan de vervoersmand, indachtig de eerder gebruikte vangstok. Een terugval was het laatste wat ik wilde.
Trainen dus! Dagelijks een beetje blikvoer in de mand, dat ik steeds verder naar achteren plaatste. Binnen een week kon ik zonder problemen het deurtje achter hem dicht doen.

Uit de kast
Kater heeft nog een paar maanden in de opvang gezeten waar hij steeds dapperder werd. Uiteindelijk kwam de spreekwoordelijke oudere dame langs die hem opgevangen heeft en hem schandalig verwent. Inmiddels is hij al lang vergeten dat hij ooit twee jaar in een kast geleefd heeft en geniet hij dagelijks van alle aandacht!

Foto: Morguefile. Dit is niet de kat uit het verhaal.

3 gedachten over “Kater uit de kast”

  1. Gelukkig maar! Ik kan slecht tegen een “unhappy end”.
    Het bericht van de kat die aan vuurwerk is gestorven omdat schandalige jongeren dit in zijn achterwerk hebben gestopt, laat mij maar niet los.
    Dan liever zo’n verhaal!

  2. Ik heb met interesse het verhaal over kater uit de kast gelezen en ik ben ook blij met zijn happy ending story. Volgens mij voelt een kat instinctief of een mens te vertrouwen is of niet. Ik heb een jaar of wat terug iemand geholpen om de katten te vangen voor verhuizing. Deze man kon zelf zijn katten niet te pakken krijgen om ze in de reismand te zetten en vroeg toen of ik hem kon helpen. En ja hoor binnen 5 minuten had ik ze allebei in de vervoersbox zitten zonder dat de dieren gestressd of boos waren. Gewoon omdat ik ze rustiger en met geduld benaderd heb. En nog katten en honden zijn al heel gauw bevriend met mij omdat ik hen respecteer.

Reacties zijn gesloten.