Jeuk door kattenvoer?

Gastblog van dierenarts Evelien van der Waa

Je hoort tegenwoordig regelmatig dat iemand zegt: ‘mijn kat heeft een voedselallergie’. Maar wat is dat eigenlijk, een voedselallergie, en hoe ziet dat er uit bij katten? En de belangrijkste vraag is natuurlijk: kun je er iets tegen doen?

Een voedselallergie wil zeggen dat er een allergische reactie van het immuunsysteem (= afweersysteem) optreedt door het eten van een bepaalde stof. Het immuunsysteem reageert daar eigenlijk heel overdreven op. Het ziet deze als een indringer, die aangevallen en onschadelijk gemaakt moet worden. Het gevolg hiervan is dat er allerlei reacties in het lichaam gaan optreden die klachten veroorzaken.

De bekendste uitingsvormen van allergie bij mensen zijn bijvoorbeeld tranende ogen/ loopneus (bij hooikoorts), rode bulten, diarree (bij voedselallergie) en in ernstige gevallen benauwdheid. Bij katten uiten allergische reacties zich voornamelijk in huidklachten en soms in klachten van het maag-darmkanaal. Om het nog ingewikkelder te maken: de huidklachten zijn niet specifiek. Hoe iets eruit ziet, zegt niets over de oorzaak. Een pollenallergie (komt ook voor bij katten) kan er net zo uit zien als een voedselallergie.

Er bestaan ook niet-allergische reacties die dezelfde klachten kunnen veroorzaken. Dit noemen we voedselintolerantie.
Alle klachten, allergische en niet-allergische, die door voeding worden veroorzaakt worden samengevat onder de term voedselovergevoeligheid.

Twee voorbeelden van mogelijke huidreacties bij katten zijn:

  • overal kleine ontstekinkjes met korstjes op de huid en haarverlies, vaak op de rug. Dit wordt ‘miliaire dermatitis’ genoemd
  • extreme jeuk van de huid, waardoor de kat zichzelf helemaal stuk krabt, met name aan de kop en in de hals

Stoffen die vaak allergische reacties veroorzaken zijn eiwitten, bijvoorbeeld uit vlees. Om er achter te komen of de huidklachten van een kat veroorzaakt worden door een voedselovergevoeligheid moet de kat minimaal 6 weken op een eliminatiedieet gezet worden. Dit houdt in dat hij zelf-gekookte voeding krijgt met een eiwitbron (vlees van een diersoort) die hij nog niet eerder gegeten heeft en waarvoor het lichaam dus ook nog niet overgevoelig kan zijn. Er bestaan voor dit doel tegenwoordig ook commerciële brokken.
Voor een bewezen voedselallergie is echter toch een zelf-gekookt dieet noodzakelijk. Dit moet je uiteraard altijd in samenspraak met je dierenarts doen!
Als er echt sprake is van een voedselovergevoeligheid, zouden de huid- en/of jeukklachten duidelijk moeten afnemen in de 6 weken dat de kat het eliminatiedieet krijgt. Daarna moet worden bekeken welk voer de kat wel verdraagt zonder huidklachten te ontwikkelen.

Het is bij katten best lastig om een eliminatiedieet strikt uit te voeren. Katten mogen in deze periode namelijk echt niets anders eten, dus ook geen snoepjes, kattenmelk of prooidieren. Vooral bij katten die gewend zijn om naar buiten te gaan is dit laatste extra lastig.
Daarnaast heb je natuurlijk nog het ‘probleem’ dat de meeste katten erg kieskeurig zijn en niet zomaar ander voedsel willen eten.

Bij voedselovergevoeligheid is de oorzaak van de klachten gelegen in de voeding, maar de oplossing ook!

Foto: Sampo Pihlainen Flickr Creative Commons