Jackson Galaxy

Hij ziet er op zijn zachtst gezegd ietwat onconventioneel uit: kaal, omvangrijk, vol tattoo’s en sieraden. Hij heeft geen tas bij zich, maar een gitaarkoffer met kattenspulletjes. Hij is een succesvolle Amerikaanse kattengedragstherapeut met een eigen programma: Jackson Galaxy.

Jackson Galaxy

‘My Cat From Hell’ , de succesvolle serie van Galaxy, wordt uitgezonden op Animal Planet en is op – helaas onmogelijke tijden – ook in Nederland te zien. Zojuist is het vierde seizoen afgerond en er komt volgend jaar een vijfde. Goed nieuws voor kattenliefhebbers, want Galaxy heeft interessante dingen te vertellen.

Een van zijn allersterkste punten vind ik dat hij zijn klanten (en de kijkers) laat zien dat kattengedragstherapie allesbehalve zweverig is. Hij leert katteneigenaren kijken door de ogen van de kat en laat ze zien wat een kat nodig heeft, waarom een dier bang, gestresst of agressief kan reageren.
Hij is een groot voorstander van wat hij noemt ‘Catification’: het huis katvriendelijk inrichten door het aanbrengen van hoogte, het creëren van verstopplekken etc. Mooi om te zien hoe hij tijdens consulten eigenaren kan motiveren om hun hele woonkamer aan te passen! Uit alles wat hij doet spreekt diepe liefde voor het dier, een drive om te helpen, maar bovenal begrip.
Hij blijft heel open en spontaan tijdens de opnames: je ziet hem soms behoorlijk zweten als hij bij een grommende furie zit!

Jackson is niet opgeleid als therapeut noch heeft hij een medische achtergrond. Hij is begonnen in een asiel, waar hij veel dieren heeft moeten euthanaseren. Dat is de reden geweest dat hij zich is gaan verdiepen in kattengedrag, om te voorkomen dat katten naar een asiel gebracht worden met (in de VS) een zeer kleine kans om er weer uit te komen.
Dit is beslist geen pleidooi om zonder opleiding als gedragstherapeut aan de slag te gaan, maar wel om eens naar zijn uitzendingen te kijken. Zijn adviezen zijn verfrissend en zeer katvriendelijk. ‘Don’t try this at home’ hoeft bij Jackson niet in beeld te verschijnen!

Zijn levensverhaal is vastgelegd in het boek Cat Daddy, dat vrij uitgebreid ingaat op zijn diverse verslavingen en de pogingen tot afkicken. De passages over zijn bijzondere kat Benny, die hem leerde anders naar katten te kijken, zijn daarentegen erg leuk.
‘Cat Daddy’ is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Dit artikel verscheen voor het eerst op Negenlevens.nl

8 gedachten over “Jackson Galaxy”

 1. Jeetje dat wist ik niet van hem. Ik dacht dat hij wel geschoold was. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het bijna nooit zie, waarschijnlijk vanwege die tijden 🙂
  Leuk stukje weer Liesbeth!

  1. Krista, hij heeft uiteraard veel gelezen en ook contacten gehad met andere gedragstherapeuten. Het is moeilijk te beoordelen hoe ver zijn kennis precies gaat, omdat hij misschien niet alles op tv wil laten zien. Hij is soms verrassend goed en blijft soms steken in té globale adviezen, daar waar hij juist de diepte in zou kunnen gaan. Je vindt korte clipjes op de site van Animal Planet.

 2. Hahaha Liesbeth, dat zie ik jou ook wel doen;-)
  Je bent al een rockbabe want je zit in de muziek en hebt ook een paar woeste uitspattingen (wijn!! bubbels!! lekker eten!!). Nog een paar plakplaatjes en KittyMom kan de media bestormen!!

  1. Hoi Ria, zal ik dan mijn imago maar aanpassen?! Dan val ik in elk geval op tussen mijn collega’s 🙂

 3. Jackson Galaxy is gaaf! Ik heb al een flink aantal van zijn shows gezien. Men kan ze ook op Youtube bekijken. Goed hij ziet eruit als een rocker, en dat is hij ’s nachts overdag is hij kattengedrag deskundige. Hij weet waar hij over praat. Hij is begaan met de katten en met de eigenaren.

 4. Ik heb zijn programma regelmatig gezien op Animal Planet. Hij heeft het inderdaad een keer gezegd dat hij niet geschoold is maar in een asiel heeft gewerkt. Wat ik zo mooi aan zijn programma vindt is dat hij de meest onhandelbare kat weer een beetje vertrouwen kan geven zodat deze bij de eigenaren kan blijven. Zelfs vandaag dacht ik nog aan hem ivm hoogtes. Eén van mijn katten zit veel boven op kasten of andere dingen. Hierdoor moet ik aan hem denken met plankjes aan de muur te maken zodat de kat hoger zit, en hierdoor meer overzicht heeft. Wil dit zeker nog gaan doen. Het is zeker de moeite waard om zijn programma te kijken. Je ziet dingen die je zelf ook kan doen.

Reacties zijn gesloten.