In huis plassen

Afgelopen weekend stond ik op de Neocat-beurs om vragen over probleemgedrag van katten te beantwoorden. Opvallend veel vragen gingen over in huis plassen en veel eigenaren hadden het gevoel ‘alles al geprobeerd’ te hebben. Hier volgen wat misverstanden over de kattenbak oftewel: wat zie ik over het hoofd.

Mijn kattenbakken zijn schoon

Het begrip ‘schoon’ blijkt echter nogal rekbaar te zijn! Zowel dagelijks uitscheppen als slechts één keer per week het grint vervangen valt blijkbaar onder ‘schoon’.
Als je bijvoorbeeld dagelijks uitsluitend poep uit de bak haalt, gaat het toch nog mis. Urine gaat namelijk behoorlijk stinken, zeker voor een gevoelige kattenneus.
De korrels plus alle ontlasting een hele week in de bak laten zonder uit te scheppen en dan in zijn geheel weggooien is allesbehalve fris. Ga je zelf op een openbaar toilet dat niet is doorgetrokken?

Ik heb alle soorten grint al geprobeerd

Heb je het hele assortiment van de dierenwinkel al uitgeprobeerd, maar gaat je kat nog steeds naast de bak zitten? Dat gebrek aan succes komt waarschijnlijk omdat het de kat niet uitmaakt welk grint er in de bak zit als die toch niet of te weinig wordt schoongemaakt.
Katten kunnen een duidelijke voorkeur hebben voor een bepaalde kattenbakvulling. Ze willen het liefst grit met een fijne structuur (niet te grof) en zonder geur. Klontvormend grit is handig omdat je dan ook makkelijk urine kunt uitscheppen.
Boosdoeners zijn bijvoorbeeld houtkorrels of varianten daarop. Het is hard aan de poten, je kunt er niet lekker in graven en het valt uiteen in fijn gruis dat je bijna niet uit de bak kunt scheppen. Een andere boosdoener is het grit waarbij je de urine weer door de vulling moet mengen.
Lees hier meer over geschikt kattengrint.

Ik heb al meerdere kattenbakken

Maar worden al deze bakken wel gebruikt? Als kattenbakken naast elkaar staan, worden ze door de kat als één bak gezien. Dat is niet fijn voor katten die hun urine en ontlasting op verschillende plekken willen deponeren.
Soms heb je meerdere bakken en worden ze niet allemaal gebruikt, bijvoorbeeld omdat de een wél en de ander niet overdekt is. Of er staat een bak op een plek waar de katten nooit komen. In de praktijk blijkt er dan uiteindelijk toch maar één bak gebruikt te worden, dus de kat heeft dan niet echt een keuze.

Let op: Dit is géén complete handleiding hoe je moet handelen als je kat het naast de bak doet. Wil je weten welke stappen je dan moet nemen, lees dan éérst mijn artikel over plassen en sproeien op mijn website. 

2 gedachten over “In huis plassen”

  1. Kattebakken schoonmaken met chloor, en eventueel een druppel chloor in de schone bak, wil ook wel eens helpen. De meeste katten zijn dol op de chloor lucht! Gaat het toch mis, dan dus niet de plek des onheils met chloor schoonmaken. Beter kun je groene biotex gebruiken. Dat breekt de enzymen in de urine van de kat af, waardoor hij zijn eigen luchtje bijna niet meer terug vind en het plekje niet standaard gaat gebruiken.

    1. Hallo Anja, dank voor deze nuttige aanvulling. Mijn blog is niet bedoeld om een uitputtend overzicht te geven over wat je allemaal kunt doen als je kat onzindelijk is. Daarvoor heb ik in datzelfde blog een link opgenomen naar mijn site, waar je jouw tip en nog veel andere kunt terugvinden.

Reacties zijn gesloten.