Huisdieren en de crisis

Steeds meer huisdieren belanden door de crisis op straat of krijgen geen goede medische verzorging meer. Klopt dat beeld en zijn er oplossingen voor dit probleem?

Flatscreen
‘Help de dieren de crisis door’ was het thema van een zeer interessant symposium dat afgelopen week gehouden werd door het Platform Verantwoord Huisdierenbezit.
Een van de sprekers was dierenarts Fred van der Kolk. Hij stelde zichzelf en de zaal een aantal prikkelende vragen. Zo vroeg hij zich af of eigenaren van huisdieren strafbaar zijn als ze hun dier benodigde medische zorg onthouden (ja, zo bleek later op de dag) of waarom eigenaren wél geld hebben voor een flatscreen en niet voor de dierenarts. In het verlengde daarvan: pensionhouders worden steeds vaker geconfronteerd met dieren in een slechte(re) conditie, maar pikant is dat eigenaren blijbaar geld hebben om op vakantie te gaan en een pension te betalen, maar de medische zorg niet. Crisis of een kwestie van keuzes maken?

Minder kosten
Opvallend was het pleidooi van Dr. Nienke Endenburg. Zij wees op de gunstige effecten die huisdieren hebben op de gezondheid en het geestelijke welzijn van mensen. In buitenlandse onderzoeken is aangetoond dat huisdiereigenaren minder medicijnen gebruiken en korter in het ziekenhuis verblijven. Het houden van huisdieren leidt tot minder uitgaven in de dure humane gezondheidszorg, was haar verfrissende insteek.
Verzekeraar Petplan is bezig met een Huisdierziekenfonds, waarbij mensen met een beperkt budget een flinke korting krijgen op hun premie.

Asiels
Volgens Elly von Jessen van de Dierenbescherming komen momenteel niet méér dieren in de asiels binnen, maar zijn ze wel in slechtere conditie. Bovendien worden ze moeilijker geplaatst. Het huisdier bij de eigenaar laten (uiteraard alleen als er geen sprake is van opzettelijke mishandeling) heeft hoge prioriteit voor de Dierenbescherming. Daarbij denkt met aan zorg op maat voor eigenaren in de vorm van voorlichting, begeleiding en eventueel  een bijdrage aan een dierziektekostenverzekering.

Natuurlijk waren er nog veel meer discussiepunten, te veel om hier te bespreken. Ook interessant was de discussie achteraf, waarbij een dierenarts opmerkte dat hij soms best goedkoper kan en wil werken, maar door protocollen tot een duurderde behandeling gedwongen wordt.
Feit blijft dat je als eigenaar te allen tijde verantwoordelijk bent voor de gezondheid en het welzijn van je dier. Alle aanwezigen waren het over één ding eens: het huisdier mag in deze tijd niet het kind van de rekening worden.

3 gedachten over “Huisdieren en de crisis”

  1. Het blijft een vreemd gegeven dat mensen wel op vakantie gaan etc maar met hun huisdieren niet naar de dierenarts gaan. Je laat je kinderen toch ook niet met pijn rondlopen omdat het je anders geld kost ???? Ik heb dat nooit gesnapt. Je kiest toch bewust voor een dier. Zorg er dan ook goed voor en anders moet je er niet aan beginnen. Ik ben nog altijd van mening dat ik beter zelf een boterham minder kan eten dan dat mijn katten minder krijgen.

  2. ben het helemaal met je eens, Willeke! Feit is wel dat dierenartskosten de laatste jaren flink de pan uit zijn gerezen. Een consult bij de da is tegenwoordig net zo duur als een bezoek aan de fysiotherapeut. Een vriend van mij was ruim 700 euro kwijt voor bloedonderzoek en 2 röntgenfoto’s voor 2 van zijn katten. Is een bedrag wat niet iedereen even op kan hoesten……. maar je dier dan maar dumpen in een asiel? Nee natuurlijk, je kunt ook een betalingsregeling treffen, ik denk dat de meeste dierenartsen daar wel toe bereid zijn. Dit dumpen van huisdieren is m.i. symptomatisch voor de tijd waarin wij leven, waarin de maatschappij steeds harder en meedogenlozer wordt. En dieren zijn een soort wegwerpartikel geworden……… als ie “stuk” is, gooi je hem weg en haal je op Marktplaats wel weer een nieuwe. Dit is tegenwoordig kennelijk de realiteit!

  3. ik begrijp dat ook niet , in het verleden heb ik het ook een tijdje financieel wat minder goed gehad , mijn dieren toen (ondertussen gestorven ) hebben daar niks van gevoeld , ik ging indien nodig met hun naar de dierenarts , en ikzelf had dan nog maar iets minder van wat dan ook , als je van iets of iemand houd ,zorg je daar toch goed voor , hoe dan ook !!

Reacties zijn gesloten.