Houdt je kat echt van je?

Als katteneigenaar heb je jezelf vast wel eens afgevraagd ‘houdt mijn kat nu echt van mij  of word ik alleen gezien als degene die het etensbakje vult?’ Het antwoord op deze vraag zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar recent onderzoek werpt nieuw licht op deze kwestie.

houdt je kat van je?

Liefdeshormoon

Centraal in dat onderzoek staat het stofje oxytocine. Oxytocine wordt ook wel het ‘liefdeshormoon’ of ‘feel-good’-hormoon genoemd. Het is een neurotransmitter die zowel in  mensen als dieren aangemaakt wordt en o.a. vrij komt als een vrouw bevalt of borstvoeding heeft. Het versterkt daarmee de band tussen moeder en kind. Oxytocine speelt bij alle zoogdieren een rol in het waarborgen van de zorg voor jongen, zowel door mannelijke als vrouwelijke dieren.

Honden en geiten

Het is een bekend gegevens dat positieve contacten tussen mensen onderling de afgifte van  oxytocine in het bloed doet toenemen. Professor Zak van de Claremont Graduate University (VS) vroeg zich af of dat ook voor dieren geldt en dan met name bij contacten tussen verschillende diersoorten. Hij heeft daarom onderzoek gedaan bij een hond en een geit die regelmatig met elkaar speelden. Na een kwartiertje met elkaar gespeeld te hebben, bleken ze allebei hogere niveau’s van dit hormoon in hun bloed te hebben. Bij de geit was dit zelfs een toename van 210 procent, overeenkomstig met mensen die verliefd zijn of hun geliefde weer zien! Volgens Zak een heel duidelijk teken van vriendschap – of zelfs liefde? – tussen de dieren.

En katten?

Helaas is dit onderzoek niet bij katten gedaan. Er is echter geen reden om te veronderstellen dat katten geen oxytocine zouden aanmaken in als ze zich in vergelijkbare omstandigheden bevinden.
Volgens kattenonderzoeker John Bradshaw zijn er bovendien wel degelijk aanwijzingen dat je kat van je houdt. Volgens hem is het belangrijkste teken de opgestoken staart. Kittens steken hun staartje omhoog als ze hun moeder begroeten en ook bij volwassen katten wordt dit gebaar gezien als een begroeting. In elk geval is het een signaal aan de ander dat de kat vriendelijke bedoelingen heeft.

Als psycholoog zou ik graag dit onderzoek herhaald zien bij katten, als kattenpersoneel ben ik er van overtuigd dat mijn kat van mij houdt. Als ik een dag afwezig geweest ben (en mijn partner was thuis om het voerbakje te vullen) begint ze te spinnen als ze mij ziet aankomen. Geen wetenschappelijk bewijs, maar wel hartverwarmend!

Denk jij dat jouw kat van je houdt? En zo ja, hoe laat ze dat zien?

Foto: Flickr Creative commons

11 gedachten over “Houdt je kat echt van je?”

  1. Zeker weten dat een kat van je kan houden!
    Ik lees over het bepaalde stofje dat zou natuurlijk een “bewijs” zijn.
    Echter wij zien dingen bij onze katten waardoor we zeker weten dat ze van ons houden:
    bijvoorbeeld langs je lopen en dan zachtjes met hun rug tegen jou aanlopen ( volgens mij geven ze dan hun geur af)
    Wij hebben een heel timide poesje met een naar verleden, soms dan heft ze haar kopje op en geeft dan een heel piepklein zacht beetje in je vinger terwijl ze er ook langs wrijft. Dit is voor haar heel wat want ze had totaal geen vertrouwen meer in de mens!
    Ook gooit zij zich soms ineens om voor je en gaat dan dabberen met haar pootjes…
    Zo zijn er nog veel meer kleine aanwijzingen waardoor je kan zien dat je kat dol op je is.

    1. mijn sky is geen schootzitter, maar komt wel bij me op bed liggen en mijn oscar iseen echte vent… maar kopjes die ie kan geven….

  2. Ik kwam terug van vakantie en toen mijn kat mij zag begon ze echt heel hard te miauwen, echt een mowmowmowmow-geluid dat ik haar nog niet eerder had horen maken. Daarna kwam ze met een enorme snelheid van de kast af naar beneden en sprong echt snorrend in mijn armen. Dat mowmowmow heeft ze in haar leven echt alleen maar gedaan als ze mij een aantal dagen niet had gezien. Echte liefde, toch? 🙂

  3. Ik kreeg gister ook al een linkje naar dat onderzoek, maar ik denk niet dat het zo makkelijk te zeggen is als ze in dit onderzoek noemen, Oxytocine staat bekend als het ‘knuffelhormoon’ maar het speelt ook een rol in bv. agressie. Daar is inmiddels ook al veel over geschreven. Misschien dat een kat ook oxytocine vrijlaat als hij naar zijn baasje kijkt, maar het is in ieder geval niet “hoe meer hoe beter” helaas.

    1. Hallo Linda, je hebt gelijk dat oxytocine in veel meer situaties vrijkomt. Het speelt een rol bij leren, het op temperatuur houden van het lichaam, het komt vrij als je seks hebt etc.
      Er is inderdaad ook onderzoek gedaan naar de rol van oxytocine in relatie tot agressie tussen groepen mensen. Voor zover ik weet, is dit beperkt gebleven tot onderzoek bij mensen. Of deze resultaten dan ook automatisch te vertalen zijn naar niet-menselijke diersoorten is dan ook een hele grote vraag.
      Het onderzoek van Zak is interessant omdat het aantoont dat ook bij dieren oxytocine vrijkomt op momenten waarop positieve interactie plaatsvindt met andere dieren cq diersoorten en niet alleen in de traditionele situatie van ouderzorg. Zoals voor alle wetenschappelijke onderzoek geldt: het is een aanzet tot meer!

  4. Zeker weten dat onze vier van ons houden! Twee van onze katten zijn echte schootzitters. Chico, onze zwart/witte kater was tijdenlang alleen de schootzitter, maar sinds een maand of twee is onze jongste poezendame ook op schoot. Wanneer het haar te lang duurt dan komt ze naar ons toe en begint te maaawen. Miauw zegt geen kat. Bij haar is het een langgerekt MAAAAARW. Wanneer wij eenmaal zitten klimt ze via mij bij mijn vriend op schoot en wanneer hij haar dan ribbetje tik geeft sluit ze haar ogen en staat te genieten terwijl haar staartje langzaam heen en weer zwaait. Wanneer hij op houdt dan laat ze meteen weten dat hij door moet gaan. Het gaat zelfs verder, zij is nu degene die alleen op schoot komt, want zodra onze kater Chico ook op schoot wil, dan hangt het van haar goede tieren af of hij er ook bij mag komen zitten/staan om z’n portie ribbetje tik te ontvangen. De andere twee, Ariël en Speedy zijn geen schootzitters, maar laten op een andere manier blijken dat ze van ons houden.

  5. Uiteraard houdt een kat van zijn liefdevolle baasje! Als kattenliefhebber heb je geen onderzoek nodig om daar het bewijs voor te krijgen.

    Ik had in de jaren 90 een poes genaamd Victoria. Zij sliep altijd beneden op de bank – haar eigen keuze, want mijn katten hebben dag en nacht het hele huis tot hun beschikking. Op een gegeven moment zat ik in een hele stressvolle situatie op mijn werk. Ik lag er ’s nachts wakker van……. opeens sprong Victoria op mijn bed, duwde mijn dekbed aan de kant en ging strak tegen mij aan liggen, haar kopje in mijn hals. Ze bedolf me onder kleine likjes en was zachtjes aan het spinnen. Ik voelde me enorm getroost door haar. Als dat geen liefde is??? Vervolgens is ze dit blijven doen tot op de dag dat ze stierf, ruim 16 jaar oud.

    We gingen bij een fokster kijken naar een creme-zilver katertje, hij was op dat moment 7 weken oud. Toen we, voorzien van koffie, op de bank gingen zitten, lanceerde dat katertje zich pardoes in mijn armen en ging op zijn rug liggen. Smeltend keek hij in mijn ogen. “Ik hoor bij jou”, fluisterde hij zachtjes. Toen hij 13 weken oud was, kon ik hem op gaan halen. Vanaf het moment dat we thuis kwamen, nestelde hij zich op schoot en lag me weer smeltend aan te kijken. Hij volgde me als een hondje waarheen ik ook liep. Intussen is hij 8 jaar oud. Hij ligt elke dag op schoot en wringt zich in de meest rare bochten, als hij er maar bij kan. Hij praat vaak tegen me en maakt me ’s ochtends wakker door zachtjes met zijn poot tegen mijn neus te tikken. Als ik hem roep, komt hij er meteen aangedraafd. Liefde op het eerste gezicht, zowel van hem als van mij!

  6. Ik heb een hele lief poes (Shiela).
    Zodra ik thuis kom of naar beneden rent ze naar me toe als of het een hondje is. Ze trilt met haar staart, en kijkt me aan. Als ik buk geeft ze me kopjes, en zodra ik ga zitten springt ze op mijn nek en klemt ze haar kleine pootjes om mijn arm..
    Als dit geen liefde is weet ik het ook niet meer, ze is een uit duizenden, en hier mee weet ik zeker dat katten veel van.hun baasje kan houden. Als je er maar voor open staat!

  7. Mijn kat(ten) houden zeker weten wel van mij. mijn eigen rode kat laat me dat afweten met kopjes geven tegen mn been. En als ik lig geeft ze een kopje tegen ‘m neus (geen idee waarom) maar het is zeker lief.

    Had mijn kat een tijdje niet gezien, toen ik terug was herkende ze meteen mijn stem en rende vanuit de tuin snel naar binnen naar mij toe, ZOO LIEFFF

  8. Mijn tante is vorig jaar maart overleden, ze had een hele lieve kat.
    De kat miste haar zo, ze heeft een aantal dagen achter elkaar alleen maar ‘gehuild’, stopte met eten en drinken en is daarna ook overleden.
    Best bizar, maar wel een bewijs dat een kat zich echt kan hechten en liefhebben.

    1. Ik krijg kippenvel van je verhaal, wat verdrietig. Ik heb het wel eerder gehoord dat een kat binnen enkele dagen na de dood van de eigenaar ook komt te overlijden. Ik ben er absoluut van overtuigd dat katten echt aan mensen gehecht kunnen zijn, dat blijkt ook uit jouw verhaal.

Reacties zijn gesloten.