Home sweet home

We doen van alles om het onze katten naar de zin te maken, van het lekkerste eten tot bergen speeltjes. Dat is natuurlijk prachtig, maar vergeet ook de basis niet. Er is een aantal relatief eenvoudige dingen die je kunt doen om je huis katvriendelijk te maken zonder dat het een vermogen kost.

home sweet home
Een katvriendelijk huis?

Eten en drinken

Eten en drinken kun je beter niet naast elkaar zetten. Katten drinken meer als het water minstens anderhalve meter bij het eten vandaan staat!
Heb je meerdere katten, verdeel de voerbakken dan door het huis. Gedwongen samen eten kan leiden tot stress.
Zorg voor vers drinkwater op meerdere plekken in huis.
Kies voer- en drinkbakken die zo plat mogelijk zijn, zodat je kat haar gevoelige snorharen niet tegen de rand stoot.

Slapen

Een plek waar de kat veilig en ongestoord kan slapen, is van groot belang. Heb je kleine kinderen, zorg dan voor een plek waar de kinderen niet bij kunnen, zoals een aparte kamer (met kattenluik) of iets in de hoogte (klimpaal of plankje).
Heb je meerdere katten, laat ze niet ruziën over een plekje in de zon! Een paar mandjes of kussens erbij zorgen voor rust in huis.

Spelen

Natuurlijk is spelen belangrijk. Daarnaast kun je op andere manieren uitdagingen creëren voor je kat, denk aan een voerpuzzel. Een afgezet balkon of zelfs een open raam met gaas ervoor kan al nieuw en spannend zijn: andere geuren, de wind op je neus voelen…

Krabben

Krabben is natuurlijk, aangeboren gedrag voor een kat. Niet kunnen krabben betekent stress voor de kat. Zorg daarom voor voldoende krabpalen of -planken, die zodanig groot zijn dat katten zich helemaal lang kunnen maken tijdens het krabben. Ze moeten ook op de juiste plekken staan, nl. daar waar de kat wil krabben. Lees hier meer tips over krabben.

Ruimte

Je hoeft geen kasteel te hebben om je kat voldoende ruimte te kunnen geven. Een eerste stap is om niet te veel katten te nemen; de ‘gouden regel’ zou zijn: niet meer katten dan je kamers in je huis hebt waar de katten in mogen. Heb je bijvoorbeeld alleen een woonkamer en keuken, dan zou je je moeten beperken tot twee katten.
Een slimme manier om de beschikbare ruimte te vergroten is in de hoogte te werken. Er komen steeds mooiere oplossingen die zelfs in een strak interieur passen.

Heb jij leuke of originele oplossingen om je huis katvriendelijk in te richten? Deel ze!