Hoe oud is dit kitten?

Binnenkort is het ‘kittentijd’ en zullen er via sites als Marktplaats weer kittens aangeboden worden. Hoe zie je nu eigenlijk hoe oud een kitten is en of het al bij de moeder weg mag?

Kitten 5 weken
Kitten van 5 weken, © Carin van den Bergh

Leeftijd schatten
Er zijn niet zo veel mensen die goed kunnen inschatten hoe oud een kitten is. Immers, met uitzondering van fokkers en diegenen die in een asiel of opvang werken, word je in het dagelijks leven niet vaak geconfronteerd met hele jonge kittens. Toch is het van groot belang om enigszins een idee te hebben hoe oud een katje is als je op bezoek gaat bij een verkoper. Helaas zijn niet alle verkopers te goeder trouw of zijn ze zelf onwetend. Dan is de kans groot dat je naar huis gaat met een kitten dat eigenlijk nog een paar weken in het nest had moeten blijven.

Probleemgedrag
Het is een achterhaald idee dat een kitten geplaatst mag worden als het zelfstandig kan eten. Dat is te vroeg omdat het nog veel moet leren van moeder en nestgenootjes. De kans dat het door te vroege plaatsing op latere leeftijd probleemgedrag als agressie gaat ontwikkelen is groot. Daarmee neemt ook de kans toe dat zo’n kat naar het asiel gebracht wordt of in het slechtste geval gedumpt.

Een goede start
Wil je je gedegen voorbereiden op de komst van je kitten en wil je het een optimale start in het leven geven, dan is er nu goed nieuws. De site Kittenleeftijd laat aan de hand van foto’s en uitgebreide beschrijvingen zien hoe de ontwikkeling van een kitten vanaf de geboorte tot een leeftijd van tien weken verloopt. Zo leer je zelf beter inschatten hoe oud het dier is en of de verkoper de waarheid spreekt.
Daarnaast biedt de site veel extra informatie over allerlei andere aspecten die aan bod komen bij het kiezen van een kitten: poes of kater, raskat of asielkat, is de vachtkleur belangrijk? Ook opvoedtips, het introduceren van een kitten in je bestaande kattenhuishouden en meer vind je op deze site.

Wil je meehelpen te voorkomen dat kittens te vroeg uit het nest gehaald worden? Deel deze site met vrienden en kennissen, op je eigen site of via de sociale media: www.kittenleeftijd.nl

Foto: met toestemming afkomstig van de site Kittenleeftijd