Het aanbod aan kattenbakvulling is overweldigend. Welke aspecten zijn belangrijk bij een verantwoorde keuze? Hieronder staan een aantal dingen om rekening mee te houden.

Welke kattenbakvulling vindt de kat prettig
Als de kat de vulling van zijn bak onprettig vindt, kan hij onzindelijk worden, dus de juiste keuze is van groot belang. Is je kat niet onzindelijk, maar staat hij steeds te balanceren op de rand van de bak zou dat ook wel eens aan het grint kunnen liggen.
- Katten hebben het liefst fijn, zandachtig grint. Hier komt het oorspronkelijke woestijndier weer boven: hun woonomgeving is één grote zandbak! Houtkorrels zijn voor veel katten te grof en te pijnlijk aan de pootjes.
- Het grint moet bij voorkeur geurloos zijn, want de gevoelige neus van de kat is niet gecharmeerd van toevoegingen als babypoeder, lavendelgeur en andere zaken. Die zijn vooral bedoeld om de eigenaar te verleiden tot koop.
- Klontvormend grint is handig, omdat je op die manier de urine makkelijk uit de bak kunt scheppen en de bak dus goed schoon kunt houden. Als je jonge kittens hebt, kun je overigens beter geen klontvormend grint gebruiken. Al spelend kunnen ze wat grint binnenkrijgen en dat kan zwaar op het kleine maagje komen te liggen.
Het is overigens goed om niet al te veel grint in de bak te gooien, 5 tot 7 cm is voldoende.
En wat vindt de eigenaar …
Kosten zijn natuurlijk een belangrijk aspect bij de aanschaf van kattenbakvulling, maar ook hoe erg het grint stoft of uitloopt. Dat kan per merk flink verschillen. De Duitse consumentenorganisatie Oekotest geeft aan dat je voorzichtig moet zijn met het stof van vulling op basis van calciumsilicaat en bentoniet, dit vanwege het kwarts dat in het stof zit.
In elk geval moet je je niet laten verleiden door claims die je voorspiegelen dat je door slimme toevoegingen aan het grint minder vaak de bak hoeft te verschonen. De vieze lucht blijft voor de kat waarneembaar, ook al ruiken wij er niets van. Scheppen en schoonmaken blijft het devies! Je wilt zelf toch ook het liefst op een schoon en fris toilet?
Kattengrind en milieu
Kattenbakvulling kan volgens Milieu Centraal onderverdeeld worden in twee groepen: vulling van hernieuwbare grondstoffen (houtkorrels, papier, stro, maïs) en minerale vulling (o.a. bentoniet, silicagel en calciumsilicaatkorrels). Op de verpakking moet staan van welke grondstoffen het grint gemaakt is.
Vulling van hernieuwbare grondstoffen leveren op het gebied van winning, transport en de afvalverwerking de gunstigste milieuscores op. Voor minerale vulling worden kleigronden afgegraven en daarmee kan natuurgebied vernield worden. Het transport is bovendien milieubelastend en de korrels kunnen niet in afvalverbrandingsinstallaties.
In twee artikelen in De Volkskrant onderzoekt journaliste Loethe Olthuis milieuclaims van fabrikanten van kattenbakvulling (klik op links om de artikelen te lezen). De houtkorrels van Plosplan hebben een Milieukeur en zijn dus milieuvriendelijk (over de nadelen van houtkorrels hebben we het hierboven al gehad), het winnen en transporteren van klei voor Biokat lijkt iets milieuvriendelijker te gaan dan bij andere producenten.
Op de site van Milieu Centraal vind je nog meer zinvolle informatie over de milieu-aspecten van kattenbakvulling.
Ongeacht de soort vulling die je kiest is het van het grootste belang dat de kattenbak schoon is. Schep daarom dagelijks zowel ontlasting als urine uit de bak!
Meer weten over kattengedrag? Neem eens een kijkje op mijn site! Daar staat ook mijn nieuwe blog.
Foto: Flickr Creative Commons
In het pension en in huis gebruik ik Cats’ best eco plus. Hele fijne kattenbakvulling , klontvormend, licht in gewicht, op plantaardige basis dus mag in compostbak, en zacht aan de pootjes. Het stoft niet, en het ruikt niet. Wel een beetje uitloop, maar dat weegt niet op tegen alle voordelen.