High door kattenkruid

Het is maar een bescheiden plantje, met mooie paarsblauwe bloemetjes. Het effect op katten kan echter allesbehalve bescheiden zijn: ze gaan kopjes geven, rollen over de grond, sommige gaan zelfs kwijlen. High door kattenkruid, het ultieme genot?

kattenkruid

Gen voor kattenkruid

Sommige katten worden erg blij van kattenkruid, ofschoon wetenschappers geen flauw idee hebben waarom dat zo is. Of een kat reageert op het kruid is genetisch bepaald. Naar schatting 1 op de 3 katten mist dit gen. Ook grote katachtigen als leeuwen en tijgers reageren er op (zie dit filmpje).
Als een kat kattenkruid ruikt, kan ze enkele minuten volledig in extase zijn. Haal je het kattenkruid niet weg, dan reageert de kat opnieuw als ze het weer vindt, maar meestal is deze reactie veel minder intens.
Overigens is kattenkruid veilig: je kat kan er niet verslaafd aan raken en het kan geen kwaad als ze er van eten.

Wat doe je met kattenkruid?

Kattenkruid kun je prima inzetten bij gestreste katten, omdat het ontspannend werkt. Bij hele bange katten kun je het gebruiken om ze – letterlijk – uit hun schuilplaats te lokken.
Een nieuwe krabplank of klimpaal kun je aantrekkelijk maken door er wat kattenkruid op te strooien.
Speeltjes die niet meer zo in trek zijn, kun je een tweede leven geven door ze een dagje in een potje of zakje met kattenkruid te doen.
Sommige katten worden er erg opgewonden van in plaats van ontspannen, soms zelfs agressief. Check eerst hoe je kat hier op reageert voordat je het aan meerdere katten tegelijk aanbiedt.

Diverse uitvoeringen

Je kunt natuurlijk een plant in je tuin zetten voor je kat, maar gedroogd heeft het kruid meer impact.
Het is gedroogd in potjes te koop in bijvoorbeeld de dierenwinkel. Let op de kwaliteit, sommige hebben beduidend minder geur dan andere. In veel kant-en-klaarspeeltjes zit al kattenkruid (catnip), kies ook hier voor kwaliteit. De speeltjes van het merk Yeoww zijn weliswaar prijzig, maar houden ook na weken nog hun geur.
Er is ook kattenkruidspray (ook wel ‘play spray’) genoemd. Het effect hiervan is meestal minder groot.

Niet te vaak

Een kat kan wennen aan de geur van kattenkruid en er uiteindelijk niet meer op reageren. Om het effect te behouden, kun je speeltjes met kattenkruid het beste opbergen in een afgesloten blik of pot. Geef ze niet vaker dan twee of drie keer per week om gewenning te voorkomen.

Lees ook: Spelen met je kat

2 gedachten over “High door kattenkruid”

  1. Ha Liesbeth,
    Ik ben vrijwilliger bij een kruidentuin bij ons in het dorp. Voor het Kruidentuin-blad heb ik ooit eens een artikeltje geschreven over Kattenkruid. Ik zal je het mailen.
    Dag!

Reacties zijn gesloten.