Gewichtige kwesties

Overgewicht bij katten is een serieus probleem geworden. Volgens het LICG is 25-30% van de katten zwaarlijvig, ze zijn minstens 20% zwaarder dan goed voor hen is. Net als bij mensen heeft overgewicht nadelige gevolgen voor de gezondheid van je kat. Poes moet op dieet, maar hoe doe je dat verantwoord?

kat met overgewicht

Risico’s
Overgewicht leidt tot o.a. diabetes, artrose, huidproblemen en een algehele slechte conditie. Te dikke katten kunnen zichzelf niet meer verzorgen en kunnen daardoor klitten krijgen, ook kortharige katten. Te dikke katten spelen en rennen niet meer en belanden zo in een vicieuze cirkel. Een dikke kat is niet gezellig, maar ongezond.

Slow diet
Wat je ook doet om je kat te laten afvallen, doe het niet te snel! Een paar gram minder is procentueel al veel voor een kat. Ik maak het regelmatig mee dat een kat én op light-voer gezet wordt én meteen een kleinere portie krijgt. Dat is te veel in een keer, waardoor de kat permanent hongerig en chagrijnig is. Ik heb al heel wat kattenrelaties op deze manier zien verslechteren.

Tips voor afvallers

  • Overleg eerst even met je dierenarts, met name als de kat echt veel te dik is. Vraag naar het juiste dieet en houd je daaraan.
  • Schrap de snoepjes. Geef een half snoepje of een brokje van het dieetvoer als je de kat ergens voor wilt belonen.
  • Geef een paar keer per dag een kleine portie, dat past het beste bij het natuurlijke eetgedrag van een kat. Stap niet ineens over op een volkomen ander eetpatroon van bijvoorbeeld de hele dag eten tot één keer per dag.
  • Doe wat extra water door het natvoer: meer volume, geen extra calorieën
  • Gebruik voerpuzzels (bijvoorbeeld deze), zodat de kat moet werken voor zijn eten. Ze eten langzamer, kunnen dus niet schrokken en zijn eerder verzadigd.
  • Bezorg je kat lichaamsbeweging: ga met hem spelen. Hengeltjes, touwtjes, balletjes: alles wat hem laat bewegen is welkom. Is hij niet gemotiveerd, gooi dan stuk voor stuk zijn brokjes door de kamer.
  • Geef de kat overdag ook het nodige te doen: zet een kartonnen doos neer, maak een speeltunnel, geef hem een klimpaal.

Ook al is afvallen belangrijk, zorg dat een kat onder alle omstandigheden blijft eten: hoe dikker de kat, hoe groter de kans op leververvetting als hij in hongerstaking gaat omdat hij het dieetvoer niet lust.

Foto: Flickr Creative Commons