Eerste hulp bij een insectenbeet

Gastblog van Evelien van der Waa, homeopathisch werkend dierenarts te Houten

Veel katten vinden het leuk om op insecten te jagen. Meestal zijn dit vliegen of vlinders. Maar soms heeft een kat bedacht dat het leuk is om een bij of een wesp te pakken te nemen. Dat is niet geheel zonder risico, deze insecten kunnen namelijk steken.

Deze kat heeft een bijensteek in zijn poot
Deze kat heeft een bijensteek in zijn poot

Bijen zullen dat niet zo gauw doen, omdat ze zelf daarna sterven, maar wespen zijn veel agressiever. Behalve dat zo’n steek pijnlijk is, kan het ook nog gevaarlijk zijn. Als een dier namelijk allergisch reageert op zo’n steek (niet bij de eerste keer) kan een groot deel van het aangedane lichaamsdeel opzwellen. Met name bij een steek in de keel kan dit gevaarlijk zijn door verstikkingsgevaar. In zeer ernstige gevallen kan er ook een algehele allergische reactie optreden, waarbij het dier in shock geraakt.

Bij een lokale allergische zal de kop en/ of de poot van de kat in korte tijd (binnen 20 minuten) enorm opzwellen. Dit is pijnlijk en kan ook jeuk veroorzaken. Als er een angel aanwezig is (bij een bijensteek) is het nodig om deze te verwijderen. Let op dat je hierbij niet in het gifkliertje knijpt.

In het ernstige geval van een algehele lichamelijke allergische reactie (= anafylactische shock) zie je een plotselinge ontregeling van de bloedvoorziening van de kat: de bloeddruk daalt enorm, de slijmvliezen (o.a. van de mond) worden bleek, het dier heeft een zwakke & snelle pols, koude voeten en kan in coma raken. Bij de kat zijn de longen en de darmen de organen die het meest getroffen worden bij shock.
In geval van shock is snel optreden door een dierenarts noodzakelijk en levensreddend. Het dier krijgt een infuus met vloeistof en medicijnen om de allergische reactie te stoppen.

In alle minder ernstige gevallen, waarbij alleen een plaatselijke zwelling met roodheid en pijn optreedt kun je zelf al iets doen met het homeopathische middel Apis mellifica. Dit middel is een homeopathische verdunning van de honingbij en helpt om de zwelling en de pijn snel af te laten nemen. Heeft het middel niet binnen tien minuten het juiste effect dan is het verstandig, om ook bij een plaatselijke zwelling een dierenarts te bezoeken.

Is je kat ooit gestoken door een bij of een wesp, dan is er een kans dat er bij een volgende steek een allergische reactie optreedt. Het is daarom belangrijk om je kat goed in de gaten te houden en in geval van plotselinge zwelling snel te handelen.

Foto: Flickr Creative Commons