Een wilde kat

Onlangs verscheen in de media het bericht: ‘wilde kat na 150 jaar weer gezien in Vlaanderen’. Spannend, een wilde kat en dat vlak aan de Nederlandse grens! En op vrijwel hetzelfde tijdstip werd bekend gemaakt werd dat er in Schotland geen 400, maar waarschijnlijk slechts 35 echte wilde katten over zijn.

De Europese wilde kat is, net als vrijwel andere katachtigen, een solitair dier met een uitgestrekt territorium. Hij is een slag groter dan onze huiskat, de mannetjes zijn weer groter dan de vrouwtjes.
Oorspronkelijk kwam hij voor in de bossen van geheel Europa, maar als gevolg van ontbossing en de eeuwenlange bestrijding nu nog maar in enkele deelgebieden. De overgebleven populaties leven o.a. in Schotland, Zuid-Europa, de Balkanlanden en op diverse plekken in Duitsland waaronder de Eifel. In Vlaanderen kwam de wilde kat nog tot in de tweede helft van de 18e eeuw voor, in Wallonië tot op de dag van vandaag. De voor ons dichtstbijzijnde populatie bevindt zich in de provincie Luik. In Nederland is de wilde kat al lang verdwenen, maar in 2006 zijn enkele betrouwbare waarnemingen gedaan in Zuid-Limburg.
De kat staat op de Rode Lijst en is in Europa en Azië beschermd, in sommige delen van Europa heeft hij de status ‘bedreigd’.

De Europese wilde kat (Felis silvestris silvestris) is nauw verwant aan onze huiskat (Felis silvestris catus), maar geen voorouder ervan. Dat is de Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris lybica), die namelijk wél te domesticeren is, in tegenstelling tot de Europese wilde kat. Die nauwe genetische verwantschap is, naast jacht en stroperij, een van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van dit prachtige dier: door te paren met huiskatten ontstaan steeds meer hybriden en verdwijnt de soort langzamerhand.

De Europese wilde katten verschillen onderling enigszins in hun vachttekening, maar ook in hun leefgebied. Volgens Steve Piper van de Scottish Wildcat Association lijkt de Schotse wilde kat qua uiterlijk meer op de Spaanse en verschilt hij weer enigszins van degene die in onze omgeving voorkomen.
Piper is zeer enthousiast over de opnames die nu gemaakt zijn van de kat in het Belgische natuurgebied Smeetshof. Hij bevestigt dat deze kat inderdaad vrijwel alle kenmerken van de wilde kat heeft, met slechts weinig ‘huiskattenbloed’.

Hopelijk blijft het niet bij deze ene waarneming en ontstaat er weer een levensvatbare populatie in onze omgeving!

In het persbericht staat een link naar de video-opnames van de kat.
Zie ook de Scottish Wildcat Association en Highland Tiger voor meer informatie.

Foto: Vilda-Yves Adams

Een gedachte over “Een wilde kat”

Reacties zijn gesloten.