Een pijnlijk onderwerp

Katten zijn echte bikkels en laten nauwelijks zien dat ze pijn hebben. Dat leidt er vaak toe dat eigenaren tot hun grote schrik te laat ontdekken dat er iets mis is met hun huisdier. Leer bijtijds signalen herkennen!

Deze kat heeft pijn.

Geen zwakte tonen?

Katten zijn van oorsprong solitaire dieren, die voor zichzelf moeten opkomen. Dan laat je niet zien dat je pijn hebt of dat je gewond bent, want andere dieren kunnen je ineens als prooi gaan zien of proberen je territorium te veroveren. Veel eigenaren hebben wel eens meegemaakt dat de kat thuis nauwelijks op de poten kan staan en bij de dierenarts onbekommerd rondloopt. Ook dat is een teken dat ze hun zwakte niet willen tonen.

Herken pijnsignalen

Maar hoe merk je nu dat er iets mis is? Soms zijn de signalen heel subtiel, dus het is belangrijk om je kat goed te observeren en haar gedrag en routines te kennen.

Sommige lichamelijke veranderingen zijn relatief makkelijk te zien, zoals bijvoorbeeld

  • vermageren
  • slechte vacht
  • een bepaald lichaamsdeel, bijv. een poot, niet willen gebruiken
  • niet meer ontspannen kunnen/willen zitten of liggen

Ook gedragsveranderingen kunnen wijzen op pijn:

  • plotseling agressief worden zonder zichtbare aanleiding
  • agressief worden als je de kat op een bepaalde plaats aanraakt
  • veel likken of wassen op een bepaald deel van het lichaam
  • blazen of grommen naar een lichaamsdeel
  • onzindelijkheid
  • veel slapen
  • zich terugtrekken of zelfs verstoppen
  • niet meer willen spelen
  • meer of minder miauwen
  • niet meer op de bank willen springen

Meer slapen

Katten die pijn hebben trekken zich meestal terug of gaan meer slapen. Met name bij oudere katten wordt het geaccepteerd dat ze meer slapen omdat het zou horen bij de leeftijd. Uit onderzoek is echter gebleken dat veel katten van 10 jaar of ouder aan artrose lijden en vanwege de pijn zo min mogelijk willen bewegen. Ook het gebit kan voor veel pijn zorgen, maar gebitsproblemen worden net als artrose vaak over het hoofd gezien.

Ook als je twijfelt: je kunt beter even overleggen met de dierenarts, want voor je het weet ben je te laat. (Plotselinge) Afwijkingen van het gewone gedrag zijn altijd een reden tot zorg!

Meer weten over kattengedrag? Neem eens een kijkje op mijn site! Daar staat ook mijn nieuwe blog.

Foto: Flickr Creative Commons

9 gedachten over “Een pijnlijk onderwerp”

  1. Wie heeft er ervaring met artrose bij de oudere kat? Ons oudje heeft er naar ons vermoeden last van, maar onze dierenarts zegt dat het “erbij hoort”. We zien vooral bij het naar beneden springen dat ze steeds langzamer en voorzichtiger is. Omhoog op dingen klimmen gaat nog erg soepel. En soms loopt ze onregelmatig / mankt ze, maar het is slecht te zien aan welke kant of welke poot precies. We geven haar nu een supplement, Glucosamine Complex van De Groene Os. Is er verder nog iets wat we kunnen doen of heeft iemand nog goede tips? We weten dat artrose niet op te lossen is, maar misschien om het slijtageproces te vertragen?
    Groet,
    Lotte

    1. Artrose hoort bij het ouder worden, maar dat wil niet zeggen dat je er daarom niks aan hoeft te doen als het dier pijn heeft. Dat zeg je toch ook niet tegen een mens met artrose?! Wat ik ervan begrepen heb, is dat de artrose vooral in de ellebogen gaat zitten, waardoor het neerkomen extra pijnlijk is omdat dan het hele gewicht op de gewrichten komt te rusten. Je kunt een pijnstiller vragen voor een dag of tien en kijken of ze dan aanzienlijk beter loopt en springt.
      Zorg ook voor opstapjes, zodat ze makkelijker op stoelen en vensterbanken kan.
      Misschien zijn er anderen die nog meer tips hebben?

    2. 1 van mijn katten heeft atrose aan zijn rechterheup. Hij heeft eerst ook Metacam gehad maar na een nierbekkenontsteking een paar maanden geleden ben ik naar andere behandelmethoden gaan zoeken. Hij krijgt nu 2 homeopatische middelen en hij loopt beter dan met de Metacam. Hij heeft duidelijk minder pijn, banjert weer in het rond, kan weer op een stoel en op de bank.
      Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik zijn druppels zelf ook heb genomen (ik weet jammer genoeg ook wat atrose is) en sindsdien geen pijnstilling meer nodig heb 🙂 ….

      1. Hoi Marianne,

        Wat fijn dat jouw artrosekat het zo goed doet, je maakt me nieuwsgierig naar de middelen die jullie gebruiken!

        1. Hallo Lotte,

          Homepathie is heel persoonlijk. Wat bij de één helpt, kan bij een ander niets uithalen. Daar moet je wel rekening mee houden.
          Mijn Joep krijgt Calciumcarbonaat en Ruta.

          Misschien kun je hier iets mee.

  2. Hoi Liesbeth,

    Bedankt voor je reactie.

    Ik denk dat ze inderdaad wel pijn heeft (anders zou ze niet zo voorzichtig doen), maar omdat ik de bijwerkingen van Metacam (die zou ze dan waarschijnlijk krijgen) bij katten ook niet zo geweldig vind op langere termijn, vroeg ik me af of er alternatieven zijn.
    Meer opstapjes gaan we voor zorgen. Zal ze vast waarderen 😉

    1. Metacam is geen fijn middel, maar het is een kwestie van afwegen: langer leven met continu pijn of iets korter, maar dan wel comfortabel pijnloos. Blijft altijd lastig.

  3. Ja daar heb je gelijk in.
    Ik denk dat we eerst nog even kijken of de glucosamine een verbetering oplevert en het zou ook optimaal zijn als ze wat zou afvallen.
    Sinds het barfen is ze namelijk wat aangekomen omdat de verhoudingen nog een beetje in de testfase zaten. We waren vooral bezig met kijken welke vleessoorten ze überhaupt eten. Binnenkort gaan we de recepten helemaal met de juiste verhoudingen klaarmaken en dan kunnen we ook het gewicht van onze oude Nuss beter controleren. Gek genoeg hebben de 2 anderen geen gewichtsverandering gehad sinds ze rauw vlees eten.

Reacties zijn gesloten.