Het laatste deel in mijn drieluik over de aanschaf van kittens gaat over de opvoeding. Ook kittens hebben opvoeding nodig, jij en je kat kunnen daar een leven lang plezier van hebben!
Wees consequent
Dit is de gouden regel die zo vaak overtreden wordt. Bedenk bij aanschaf meteen wat een kat later wel of niet mag en houd je daar aan. Veel gemaakte fout: ‘ach, dat krabben aan de bank is niet erg, want hij is toch al afgeschreven’. Niet op het aanrecht betekent nooit op het aanrecht, dus ook niet af en toe voor een flintertje ham en ook niet tijdens de eerste week. Laat het kitten niet langs je broekspijpen omhoog klimmen als het nog klein is, want afleren is veel moeilijker dan aanleren.
Wennen aan nieuwe ervaringen
Kittens staan open voor alles wat nieuw is en zien overal een spelletje in. Gebruik dit om het aan allerlei ervaringen te laten wennen. Leer het kitten dat het normaal is om aangeraakt te worden, zoals in het bekje kijken, pootjes vastpakken (zodat je later de nagels kunt knippen), maar vooral ook borstelen, kammen en in de reismand zetten. Doe dit met hele kleine stapjes. Je haalt voorzichtig één of twee keer de kam door de vacht en voordat het kitten onrustig wordt, beloon je het met een stukje van een brokje of snoepje. Een aai is natuurlijk ook goed. Zo bouw je het langzaam stap voor stap op, steeds langer aanraken of kammen, zonder dat de kat bang wordt.
Krabben en bijten tijdens het spelen
Straf je kitten dan niet, maar houd je hand stil of beweeg hem kalm in de richting van de kat. Terugtrekken van je hand maakt het alleen maar interessanter voor het katje. Bijt het kitten erg hard, zeg dan duidelijk ‘nee’, zet het vervolgens op de grond en negeer het. Komt het steeds terug om te bijten, zet het dan een paar minuten op de gang. Praat niet tegen het kitten als je het wegzet, pak het ook niet in het nekvel. Het kan soms even duren, maar uiteindelijk begrijpt het de boodschap.
Speel nooit met je handen, gebruik altijd speeltjes als hengels waarbij de kans klein is dat het kitten per ongeluk je handen pakt.
Ongewenst gedrag
Krabben aan de meubels is zo’n voorbeeld. Laat de plantenspuit in de kast, want het kitten leert er niets van. Bied het een alternatief in de vorm van een krabpaal en zet het kitten daar steeds weer neer als het naar de bank blijft lopen of gebruik een hengeltje om het naar de gewenste krabplek te lokken. Verplaats de krabpaal indien nodig en dek de bank tijdelijk af met een glad laken, zodat klimmen en krabben niet interessant is.
Straffen is vaak een automatische reactie van ons mensen, die averechts kan werken. Het kitten kan bang, onzeker of agressief worden. Leer het kitten wat het wél mag doen en beloon het voor het juiste gedrag. Dat werkt oneindig veel beter dan die vermaledijde plantenspuit.
Foto: Flickr Creative Commons
Zie ook een interessant artikel in Felikat Magazine 62e jaargang nr. 3, getiteld “straf maakt meer kapot dan je lief is”. Over de vaak averechtse uitwerking die het straffen op een kat heeft. Voor de lezers van dit interessante artikel: ik behoor tot de 23% die nooit straf toepast – niet op mijn 7 katten en ook niet op mijn 2 hondjes. Met positief aanmoedigen van gewenst gedrag bereik je zoveel meer, zowel bij katten als honden……… en houd je blije en relaxte dieren.