Een kitten introduceren

Een nieuwe kat, ook al is het een kitten, kan voor veel stress zorgen bij de katten die je al hebt. Sommige  eigenaren zweren bij de methode om de nieuwe kat meteen in de woonkamer te zetten, liefst midden tussen de andere dieren, en ze het onderling te laten uitvechten. Ook fokkers of verkopers dringen er soms op aan om het zo te doen.

kat speelt met kitten

Je hebt echter maar één kans om de kennismaking goed te laten verlopen. Als je katten je lief zijn, kies dan voor een rustige introductie. Het duurt misschien een paar dagen, maar het bezorgt iedereen (inclusief jezelf) minder stress.

Natuurlijk zorg je ervoor dat je alles hebt klaarstaan voordat je het kitten gaat ophalen.
Zet je kitten eerst in een aparte afgesloten kamer met etensbak, kattenbak etc, ook als je geen andere katten hebt. Voor zo’n kleintje is alles overweldigend en nieuw, geef het de kans om alles in zijn eigen tempo te ontdekken.
Er wordt wel eens gezegd dat je een kitten eerst op de bak moet zetten en vandaar de rest kunt laten ontdekken; dan zou hij altijd de bak weer weten te vinden. Een kitten kan echter zo druk zijn met het ontdekken van zijn nieuwe leefwereld dat hij al snel de weg (en de bak) kwijt is.

Als het kitten op zijn gemak is en de weg in huis goed weet te vinden, kun je het al snel meer ruimte geven. Dan wordt het tijd om de katten aan elkaar voor te stellen.
Het is het veiligst om de eerste paar ontmoetingen op voldoende afstand van elkaar te laten plaatsvinden. Het kitten zal misschien het liefst meteen op je andere kat(ten) aflopen om te spelen, maar die willen meestal toch even de kat uit de boom kijken. Ga daarom zelf met het kitten spelen, zodat de andere dieren rustig de tijd hebben om dichterbij te komen en te snuffelen.
Geef de andere katten vooral ook positieve aandacht: een aai, een snoepje, zodat ze leren dat het zien van het kitten gepaard gaat met prettige dingen.
Een beetje blazen hoort erbij, maar als een van de katten echt gestresst lijkt te zijn, breek de ontmoeting dan af en probeer het later op de dag nog eens.

Met een beetje geluk is het kitten zo binnen enkele dagen echt ’thuis’, zonder stress voor jezelf of de andere katten! Lees hier meer introductietips.

Foto: Flickr Creative Commons

2 gedachten over “Een kitten introduceren”

  1. ik heb 35 katten..iedere keer als er een kat bij komt zorg ik dat er een hele grote bench klaar staat.
    sluit je ze nl in het begin Alleen op zullen ze zich gelijk al eenzaam voelen. een nieuw huis ,vreemde luchtjes. andere omgeving die ze niet kennen.
    doe je ze in een bench dan kunnen de andere katten er niet bij maar kunnen wel aan haar wennen.en ze voelt zich veilig.
    s,avonds een doek erover heen en na een paar dagen , beetje bij beetje steeds een uurtje uit de bench,
    werkt geweldig.

  2. heb ik ook gedaan met kat nr3 werkt goed,ook bij hond ziet kat voor het eerst in huis

Reacties zijn gesloten.