Een agressieve kat

Na onzindelijkheid en sproeien is agressie een van de vaakst voorkomende gedragsproblemen bij katten. Er bestaan verschillende vormen van agressie, die je op verschillende manieren moet aanpakken.

Agressieve kat

Oorzaak

Het behandelen van een agressieve kat is echt werk voor een gedragsdeskundige, je kunt als eigenaar al snel fouten maken waardoor het gedrag mogelijk erger wordt. Ik ga hier toch een paar vormen van agressie noemen, zodat je het gedrag in elk geval makkelijker kunt herkennen en hulp kunt zoeken. Eén ding is zeker: er is vrijwel altijd een logische oorzaak voor de agressie van je kat.  Als die gevonden is, hoeft het heus niet altijd nodig te zijn om hem te herplaatsen. De hatelijke uitdrukking ‘die kat spoort niet’ is nooit van toepassing.

Een kat die ineens agressief wordt, kan pijn hebben of ziek zijn. Naar de dierenarts is dan de eerste stap.

Spelagressie

Kittens die opgroeien zonder soortgenootjes of als enige kat geplaatst worden, kunnen spelagressie vertonen: flink krabben en bijten tijdens het spel. Dat is vaak een combinatie van verveling en een beperkte socialisatie: het kitten heeft niet geleerd dat krabben en bijten niet gewenst is. Straffen kan ertoe leiden dat het katje nog agressiever wordt!

Aai-agressie

Kan je kat ineens uithalen als je haar aait of als ze bij je op de bank ligt? Waarschijnlijk vindt ze de aanraking niet (meer) prettig. De kat heeft ongetwijfeld al eerder met haar lichaamstaal aangegeven dat ze er genoeg van had.

Omgerichte agressie

Een situatie die vaak voorkomt: een kat schrikt ergens van en reageert zich af op de andere kat die nietsvermoedend binnenwandelt. Of je kat zit zich voor het raam op te winden over de buurkater in de tuin: als jij haar wilt aaien, haalt ze ineens uit. Voor de eigenaar is dit vaak volkomen onverwacht en ook beangstigend omdat je het niet ziet aankomen. Er is echter wel degelijk een aanleiding voor dit gedrag. Een kat die zo reageert moet je met rust laten en vooral niet proberen te troosten.

Angst-agressie

Een kat die erg bang is, maar niet kan vluchten zal alsnog aanvallen. Als je geen hele dringende reden hebt om een bange kat op te pakken (bijvoorbeeld omdat ze naar de dierenarts moet), geef haar dan ruim baan.

Agressie tussen katten

Er kunnen talloze redenen zijn waarom katten onderling gaan vechten: territorium, een nieuwe kat erbij, de hierboven genoemde omgerichte agressie. Laat ze het in elk geval nooit uitvechten, de kans dat het daarna ooit weer goed komt is erg klein.

Lees hier meer over aai-agressie.

Meer weten over kattengedrag? Neem eens een kijkje op mijn site! Daar staat ook mijn nieuwe blog.

3 gedachten over “Een agressieve kat”

  1. Weer een heel duidelijk en prettig leesbaar stukje zoals we van je gewend zijn. Ik reageer niet veel, maar lees ze wel allemaal. 🙂

    Ik heb eigenlijk nooit een agressieve kat gehad. Alleen eentje die ging slaan als je op bepaalde plekjes aaide. Meer waarschuwen denk ik dan, want ik heb nooit de nageltjes gevoeld. Soms zit je met een kat op schoot en zonder te beseffen welke het is aai je wel eens op de verkeerde plek. Oeps.. sorry. Je leert ermee omgaan en ik gaf anderen ook altijd aan haar alleen over haar kopje te aaien en als ze geen katten gewend waren, dan maar beter helemaal niet.

  2. Mijn kat heeft een zwakke blaas. Hij plast altijd op mijn mijn aanrechtblad die van hout is. De geur is er helemaal ingetrokken en de vlekken zijn niet meer weg te poetsen. Weet iemand hier een oplossing voor?

    1. Beste Lentini, bij een onzindelijke kat altijd eerst naar de dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten.

Reacties zijn gesloten.