4 gedachten over “Designerkatten?”

  1. Ik kan me hier toch weer zo kwaad om maken! Een kat is een prachtig wezen, maar de mens moet weer iets nieuws. En waarom? Echt niet voor het karakter! Sociaal, aanhankelijk en actief? Dat is elke kat, als hij gezond is en goed gesocialiseerd. Dat fokkers beweren een dergelijk ras te fokken vanwege een beter karakter is natuurlijk pure nonsens. Nee, het ziet er apart uit en daarom valt er veel geld mee te verdienen.
    Dat het dier niet meer in de zon kan, waar vrijwel elke kat dol op is, doet niet ter zake. Dat het dier veel gewassen moet worden, waar vrijwel elke kat een bloedhekel aan heeft (en wat bij een ‘gewone’ kat ook nooit hoeft), doet ook niet ter zake. Het enige wat de mens weet te bereiken bij het zelf creëren van een ras, is dat het, zo al niet direkt, dan toch op langere termijn een verzamelbak wordt van medische problemen. Het filmpje van de prijs winnende Perzen is wel heel tekenend. Oorspronkelijk een prachtig dier, maar in de loop der jaren door de fokkers verworden tot een rochelend, naar adem snakkend gedrocht. Goede, betrouwbare fokkers zien hier verantwoordelijk voor. Ze werden en worden beloond met aanzien en prijzen. Wat mij betreft zouden ze aangeklaagd moeten worden voor dierenmishandeling!

  2. Ook de keurmeester zouden ter verantwoording geroepen moeten worden. Zij zijn het immers geweest die door Perzen met de meest platte gezichten te laten winnen op shows, de fokkers stimuleerden steeds extremere typen te fokken.
    En laten we ook de Siamees niet vergeten. Ook eens een mooi, leuke kat. Maar door het steeds slanker fokken van het type, inmiddels ook een kat met gezondheids problemen, zoals problemen bij de bevalling.

    1. Marianne, ik ben het met je eens. Ik ben geen kenner en geen fokker, maar ik heb een aantal jaren geleden aan een keurmeester gevraagd in hoeverre de eisen voor de Perzische kat in de afgelopen jaren veranderd zijn. Ik kreeg te horen dat ze niet veranderd zijn, dus dat betekent dat keurmeesters zeker een hele grote rol spelen door extreme types toe te laten én te laten winnen. Want daar gaat het veel fokkers toch eigenlijk om: zoveel mogelijk bekers en onderscheidingen halen met je kat.

  3. Wow, wat een verandering van de Pers met toen en nu! Die neus is extreem plat geworden! Dat is ook echt niet gezond meer voor dat beestje. En zoals al gezegd werd, ik vind ook dat de keurmeester als verantwoordelijke moet worden gehouden.

Reacties zijn gesloten.