De wereld volgens Bob

In een eerder blog schreef ik over de avonturen van James Bowen en Bob, de rode (straat)kater die zijn leven veranderde. Nu is het vervolg uitgekomen.de wereld volgens bob

Wat eraan vooraf ging, kun je in dit blog lezen. De afloop van dit boek is bij voorbaal al bekend – je weet al dat James en Bob inmiddels wereldberoemd zijn – en dat haalt een deel van de spanning weg. Je leest het boek vooral vanwege de avonturen van Bob, niet omdat het zo goed geschreven of spannend is.

Ontroerend blijft de liefde van Bowen voor zijn kat en hoe hij ondanks zijn chronische gebrek aan geld toch probeert ervoor te zorgen dat het Bob qua voeding aan niets ontbreekt. Bij alles wat hij doet speelt de verantwoordelijkheid voor de kat een grote rol: wordt hij bijvoorbeeld gevraagd om naar het politiebureau te komen, is er de angst of ze daar wel goed voor Bob zullen zorgen. Bob geeft James structuur in zijn leven en hij is een belangrijke drijfveer voor James om zijn leven op straat op te willen geven. Dat gaat helaas niet zonder slag of stoot, zelfs als er al een contract met de uitgever ligt. Mooi om te zien hoe de leifde voor een dier een mens kan veranderen.

Al lezend verbaas ik me nog steeds over het gedrag van Bob: het is tamelijk ongebruikelijk dat een kat zich probleemloos laat meenemen in bus of metro tijdens het spitsuur in een drukke stad als Londen. Toch is hij niet de enige kat die zich zo gedraagt, lees bijvoorbeeld de boeken van de Scottish Fold Norton (in het Nederlands alleen nog als e-book), die ook over de hele wereld reisde.
Bob lijkt vrij goed om te kunnen gaan met alle media-aandacht die is losgebarsten. Als gedragstherapeut ben ik altijd alert op stress-signalen, maar die zijn relatief weinig te zien in de filmpjes op internet. Wel geeft Bowen zelf in een interview aan dat hij veel strenger is geworden: niet iedereen mag meer naar Bob toe komen om hem te aaien en hij zorgt voor voldoende rust tussen de interviews en foto-shoots.

Het zal Bowen nu financieel een stuk beter gaan, maar toch vergeet hij dierenbeschermingsorganisatie Blue Cross niet, die hem steeds geholpen heeft met de zorg voor Bob. Hij heeft er een speciale actie voor op touw gezet!

De wereld volgens Bob, Uitg. House of Books, EUR 14,95

2 gedachten over “De wereld volgens Bob”

  1. ik heb een vraag over het boek, ik moet een boek verslag maken. maar ik weet niet wat de titel van het verhaal betekend?????

Reacties zijn gesloten.