Heb je wel eens last van vreemde katten die jouw huis binnenwandelen? Ook al gebeurt dat maar heel af en toe, het kan voor veel stress bij je eigen kat(ten) zorgen. Een goede manier om buurkatten de toegang te ontzeggen is het installeren van een kattenluik op chip. Nu is er een verbeterde versie van dat kattenluik op de markt, met meer gebruiksgemak.
Een kattenluik op chip
Als ik lezingen of consulten geef, blijkt dat veel mensen nog niet op de hoogte zijn van het bestaan van een kattenluik op chip. Dat is jammer, want het biedt veel voordelen boven een ‘gewoon’ kattenluik (alleen je eigen katten kunnen naar binnen) of eentje op magneet (geen halsbandje meer nodig). Uiteraard moet je kat wel gechipt zijn.
De kattenluikjes die tot nu toe op de markt zijn gekomen, hebben echter één nadeel: je kat kan altijd naar buiten, tenzij je het luikje tijdelijk op slot doet. De kat wordt immers alleen gescand als hij van buiten naar binnen komt.
Heb je meerdere katten en mag of kan er eentje tijdelijk niet naar buiten (bijvoorbeeld vanwege ziekte), moet het luikje op slot en moeten je andere katten ook gedwongen binnen blijven. Het alternatief is om weer zelf bij de deur te gaan staan om je katten naar buiten te laten gaan. En daar had je nou juist dat kattenluikje voor aangeschaft!
De SureFlap Dual Scan
Dat probleem is nu opgelost met de komst van de Sureflap DualScan. Deze scant aan twee kanten. Zo kun je precies instellen welke katten naar buiten kunnen. Eén enkele kat binnenhouden is nu geen probleem meer.
De kosten
Een DualScan is verkrijgbaar vanaf EUR 110,-. Dat is een heel redelijk bedrag als je bedenkt dat je nooit meer last hebt van vreemde katten in huis én dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over je eigen katten.
Extra tips voor het gebruik van een kattenluik
Een ‘gewoon’ kattenluik op chip kun je ook heel goed binnenshuis gebruiken, bijvoorbeeld als je een van je katten een veilige plek wilt geven waar andere katten niet kunnen komen.
Als je katten op een bepaald moment van de dag niet naar buiten mogen (bijvoorbeeld ‘s nachts), zet dan een plankje o.i.d. voor het kattenluik. Ook al is het op slot, sommige katten blijven toch proberen of ze erdoor kunnen. Zo’n plankje wordt voor de kat een duidelijk teken dat het luikje dicht is, dat scheelt in de stress!
Verantwoording: ik heb dit product niet gratis ontvangen en heb geen enkel financieel voordeel bij het plaatsen van dit blog.
Toch vraag ik me af hoe je tijdelijk één van je katten niet naar buiten kan laten (bv na een operatie), als zijn chip al wel in het systeem zit. Dat chipnummer blijft namelijk geregistreerd, zelfs als je de batterijen vervangt. en kan niet als enige nummer uitgeschakeld worden, voor zover ik weet.
Dit neemt niet weg dat ik een groot fan ben van dit soort luiken. Ik heb in mijn huis 3 luiken (van keuken naar gang, gang naar berging en berging naar buiten) waarvan in eerste instantie 1 sureflap (naar de berging). Die was om een nieuwe kat binnen te houden. Werkte perfekt, want mijn stoere kat Darrel hield de vreemde katten wel buiten :-). Dat merkte ik toen Darrel begin dit jaar overleed. Plots kreeg ik een zwarte vreemdeling op bezoek, waar mijn eigen katten zeer angstig van werden. De sureflap, die er eerst was om de nieuwe binnen te houden, kon nu omgedraaid worden, want de nieuwe mocht inmiddels ook naar buiten. Sinds kort is er echter weer een nieuwe en dat is een angsthaasje en zal dus lang binnen moeten blijven. Portier spelen wordt dan wel erg lastig, dus moest de sureflap weer omgedraaid worden. En ja hoor, de volgende dag al kwam er een prachtige cyper op bezoek. Alle katten wederom zwaar in de stress. Toen las ik van de nieuwe dualscan. Dat is ’t, dacht ik. Maar oeps, de prijs… Nu heb ik dus 2 sureflaps (zijn nu nog maar € 70), eentje zodat de nieuwe niet van de gang de berging in kan en eentje die vreemdelingen buiten houdt. Mijn katten vinden ’t allemaal best en gaan klik kik klak, vrolijk in en uit en hebben weer een veilig thuis :-).
Hoi Carl,
Dat is inderdaad een goede vraag! Het kan wel maar de manier is helaas wel iets omslachtig. Je zult het luik dan moeten resetten en de katten die er wel door mogen weer moeten programmeren. De kat die dan tijdelijk niet naar buiten mag kan dan geprogrammeerd worden voor ‘alleen naar binnen’. Dat is voor het geval hij/zij toch per ongeluk ontsnapt, dan kan de kat wel weer naar binnen.
Groetjes, Adrienne van Catcetera
I see! ’t Zal wel ergens in de gebruiksaanwijzing staan, maar bedankt – misschien moet ik ’t ooit toepassen ;-).
Analoog aan de situatie die Cari hierboven omschrijft, moeten wij door drie luiken om uiteindelijk ons Buiten te bereiken (zie ook het bericht van 8 september 2013 hierover op onze FB-pagina).
Aangezien de dubbel uitgevoerde SureFlap toen nog niet bestond, zijn er twee enkele geplaatst. Eén om de – toen nog – kleintjes binnen te houden en één om ons alle vier van buiten naar binnen te laten. Met name de techniek van de SureFlap om de chip te detecteren is uitstekend, omdat die chip niet altijd op de bedoelde plaats – links tussen de schouderbladen – zit. Wij hebben diverse reviews gelezen van andere merken chipluiken waarbij soortgenoten een tweede chip moesten krijgen, omdat de eerste niet of niet voldoende goed gelezen werd.
Waar de SureFlap echter géén rekening mee houdt, is een slim katertje. Als wij aan het einde van de dag binnen moeten komen, worden de luiken op de eenrichtingsstand gezet, zodat wij als vissen een fuik in gaan. Onzer Igor echter laat zich niet vangen en drukt met één poot de pal die het luik blokkeert naar beneden, terwijl hij met de nagels van de andere poot het luik naar zich toetrekt en hup … hij is weer buiten. Lachend en wel.
Het personeel is ook niet helemaal van gisteren en heeft het luik nu zodanig aangepast dat Igor’s truc niet meer werkt. Wij zullen binnenkort hierover berichten op onze FB-pagina en de fabrikant laten weten dat dit probleem met een eenvoudige aanpassing is op te lossen. Nu maar hopen dat Igor niet nog slimmer wordt.
Wat een slimme Igor! Hopelijk lezen andere katten niet mee 😉
Ik ben benieuwd hoe de fabrikant reageert op jullie aanpassing. Verbeteringen van het product zullen denkelijk zeer welkom zijn.
Hier ook een Sureflap en een hele slimme buurkater. Buurkater wil altijd graag bij ons inbreken en zelfs de Sureflap weerhoudt hem niet. Hij wacht tot één van mijn katten naar binnen gaat. Buurkat gaat dan neus aan kont achter mijn kat aan, zodat het klepje tussentijd niet dichtvalt. Hij lift dus gewoon mee, de smiecht. 🙂