Bob de straatkat

‘Bob de Straatkat’ is de titel van een ontroerend boek over een Londense ex-verslaafde die door een rode zwerfkat wordt uitgekozen als nieuwe eigenaar. Dat verandert zijn leven ingrijpend.

Bob de straatkat

Op weg naar mijn vakantiebestemming kwam ik in een Engelse boekwinkel het boek ‘A streetcat named Bob’ tegen. En ondanks dat ik niet zo houd van boeken waar groot ‘No. 1 Bestseller’ op geschreven staat, heb ik het toch gekocht.

Het bleek een erg leuk boek te zijn. James Bowen woont in Londen en is een verslaafde die probeert af te kicken met behulp van methadon. Hij zit in een beschermd-wonen-project en verdient de kost als straatmuzikant. Op een dag vindt hij een zieke rode kat in de hal van zijn flatgebouw en na een paar dagen neemt hij hem mee naar binnen. Hij geeft zijn laatste geld uit aan de dierenarts en verzorgt de kat, met het idee hem daarna weer zijn vrijheid te geven. Daar denkt Bob anders over en blijft hardnekkig in de buurt van James. Zo begint hun bijzondere leven samen.

Het is een ontroerend boek, met spannende en hilarische momenten. Bowen is heel open over zijn verslaving en zijn leven op straat. Het is hartverwarmend om te lezen hoe hij zijn leven gaat aanpassen om voor Bob te zorgen. Zijn liefde voor de kat is groot en anderzijds is het Bob die hem helpt bij het definitieve afkicken, Bob die hem weer een doel in het leven geeft.

Voor kattenliefhebbers is er genoeg te genieten in dit boek. James Bowen kan zijn kat goed observeren en sommige gedragingen van Bob zijn zeer herkenbaar. Maar bovenal is het de hechte band tussen Bob en James die het boek zo lezenswaardig maakt.

Het duo blijkt inmiddels beroemd te zijn, zo merkte ik bij terugkomst. Er zijn al diverse filmpjes op YouTube te vinden en Bob heeft zelfs zijn eigen twitteraccount: @streetcatbob.

Bob de straatkat, Uitg. House of Books, EUR 14,95

8 gedachten over “Bob de straatkat”

   1. Ja, dat is een waargebeurd verhaal. Als je op de link klikt, dan zie je een interview met James Bowen met Bob ernaast. Er is al heel wat over hen te vinden op internet, hij heeft ook zijn eigen Facebook-pagina.

    1. Dankie vir u antwoord. Is die boek ook in Suid- Afrika beskikbaar? Dit is n baie bemoedigende en aangrypende verhaal wat ek graag sou wou lees indien moontlik.

     1. Een snelle blik in Google gaf aan dat er internetwinkels in Zuid-Afrika zijn die de Engelse versie (A Street Cat Named Bob) verkopen. Indien je de Nederlandstalige versie wenst, zal die ongetwijfeld ook via internet te koop zijn. Veel succes!

 1. Ik ga hem meteen opzoeken!
  Zo heb ik ook ‘Dewey’ gelezen, vond ik een prachtig boek. Simpel, maar gewoon ontroerend…

 2. Voor Nederlandstalige fans van Bob en James is er ook een Facebookpagina (www.facebook.com/BobDeStraatkat) en Twitteraccount (@bobdestraatkat). Het nieuwe boek ‘De wereld volgens Bob’ verschijnt eind september 2013.

Reacties zijn gesloten.