Blik versus brok

Natvoer of blikvoer lijkt momenteel compleet uit den boze te zijn. Het voorzichtig suggereren dat een kat baat zou kunnen hebben bij blikvoer in plaats van – of zelfs naast – brokken, levert een stroom aan argumenten op die helaas vrijwel allemaal een wetenschappelijke basis ontberen.

kat met lege voerbak

Natvoer bevat zout

Met name het merk Whiskas wordt vaak aangehaald als zijnde erg zout. Er is echter geen enkele reden voor deze stelling: Whiskas is niet zouter dan andere merken. Overigens wordt er aan sommige dieetbrokken van grote kwaliteitsproducenten ook zout toegevoegd om de katten meer te laten drinken. De prooien die katten vangen bevatten trouwens ook altijd wat zout.

Natvoer is slecht voor de tanden

Deze stelling mag met de nodige scepsis bekeken worden. De onderzoeken die dat aantonen zijn vaak oud en/of niet goed uitgevoerd. Recenter onderzoek heeft aangetoond dat natvoer niet of nauwelijks meer tandplak veroorzaakt dan brokken. Gewone brokken doen niets voor de tanden, alleen speciale brokken voor gebitsonderhoud kunnen eventueel effect hebben, indien ze groot genoeg zijn en de juiste vorm hebben om kauwen te bevorderen.
Als gewone brokken zo goed voor de tanden zouden zijn, waarom heeft dan 60-80% van de katten en honden gebitsproblemen?
(Bron voor bovenstaande informatie: Ellen I. Logan – Dietary Influences on Periodontal Health in Dogs and Cats (Vet Clin Small Anim 36, 2006, 1385–1401) )
Zie ook: Goed je bammetjes kauwen.

Natvoer bestaat voor 80% uit water

Dat klopt, omdat vlees in het algemeen uit zo’n 80% water bestaat, ook de mens! Je koopt dus geen blikje water, je koopt een blik met vlees. De inhoud komt zo dicht mogelijk in de buurt van de natuurlijke prooi van de kat, zij het dat dit vlees verhit is geweest.
In kwaliteitsvoer zitten minder nutteloze vulling en hoogwaardiger ingrediënten dan in  goedkoop supermarktvoer.

Waarom vind ik natvoer zo belangrijk? Water, water en water. Katten hebben veel last van urinewegproblemen en dat komt grotendeels door het eten van droogvoer. Ze drinken van nature onvoldoende, ook al stimuleer je het drinken met fonteintjes en extra waterbakken. Hoe meer vocht een kat binnenkrijgt, hoe kleiner de kans op blaasgruis.

Uiteraard is het een persoonlijke keuze welk voer je aan de kat geeft, maar het is belangrijk om een goed gefundeerde beslissing te kunnen nemen.

Meer weten over kattengedrag? Neem eens een kijkje op mijn site! Daar staat ook mijn nieuwe blog.

Foto: Flickr Creative Commons

5 gedachten over “Blik versus brok”

  1. Vers vlees is een onderwerp dat zeker nog aan bod gaat komen. Als je doorklikt in de links zie je dat ik rauwe voeding ook genoemd hebt bij gebitsproblemen.
   Ik ben zelf voorstander van rauwe voeding, maar dit blog gaat specifiek over de voor- en nadelen van blikvoer en brokken.

 1. Interessant. Ik denk dat je gelijk hebt dat natvoer goed is omdat het vocht bevat. Mij wordt ook aangeraden om alleen droge brokken te geven in verband het het gebit van mijn katten. Maar ik slaag er niet in om het natvoer niet meer te geven. Ik merk namelijk dat mijn katten het zo ontzettend lekker vinden. Dat merk je gewoon aan hun reactie.

  1. Gewoon lekker hun natvoer blijven geven. Wij mensen willen toch ook niet de hele dag alleen maar droge crackers eten?
   Jammer dat dierenartsen soms zo extreem zijn in hun adviezen, terwijl gezond verstand je zou vertellen dat veel afwisseling goed is voor ons, maar ook voor onze huisdieren.

 2. Ik geef ’s ochtend wat brokjes (holistisch spul zonder vulmiddelen als granen en soja) en ’s avonds meestal blikvoer. Ze zijn dol op allebei en geen van mijn katten heeft ooit tandproblemen gehad. Brokjes zijn makkelijk voor als je wat minder tijd hebt, blikvoer is – als je althans goed kwaliteitsspul geeft – pure culinaire verwennerij. Als ik de tonijn uit de blikjes van Almo Nature of Porta21 op een toastje zou smeren en rond zou delen op een feestje, dan zou niemand in de gaten hebben dat ze kattenvoer zitten te eten, zo goed ziet dat spul eruit 🙂

Reacties zijn gesloten.