Bad hairday

Je zou het zelf niet verzinnen, maar in Amerika wordt jaarlijks de ‘National Hairball Awareness Day’ gehouden. In elk geval een mooie aanleiding om het hier eens over haarballen te hebben.

langharige kat

Haarballen zijn een algemeen voorkomend verschijnsel bij katten. Het wordt zelfs zó normaal gevonden dat de meeste eigenaren er geen aandacht aan besteden.
Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar haarballen. Uit een kleine enquête door een Engels veterinair tijdschrift (Journal of Feline Medicine & Surgery) blijkt dat ongeveer 10% van de katten twee of meer keer per jaar een haarbal uitspuugt en dat haarballen twee keer vaker voorkomen bij langharige dan bij kortharige katten.

Poetsen

Katten zijn schone dieren die zichzelf (en soms elkaar) vaak en grondig poetsen. Het is dan ook niet raar dat ze losse haren binnenkrijgen. Het meeste daarvan gaat via de ontlasting naar buiten, echt overtollig haar wordt door braken naar buiten gewerkt. Katten eten vaak gras of andere planten om het braken op te wekken.
Verwilderde katten lijken, om tot nu toe onbekende redenen, veel minder last van haarballen te hebben.

Te veel haar

Vlooien, jeuk, pijn en/of stress kunnen leiden tot overmatig poetsgedrag en dus tot haarballen. Er kan echter nog meer aan de hand zijn: de kat kan bijvoorbeeld last hebben van een chronische aandoening van het maag-darmkanaal (denk aan voedselovergevoeligheid of chronische darmklachten).
Haarballen zijn niet geheel ongevaarlijk, want ze kunnen verstopping van de dunne darm of de slokdarm veroorzaken.

Wat doe je tegen haarballen?

Allereerst natuurlijk een goede vachtverzorging: help je kat door haar dagelijks te kammen of te borstelen, met name in het voorjaar als katten hun wintervacht verliezen.
Het toevoegen van bijvoorbeeld een drupje paraffine aan het voer of speciale pasta’s (Laxapast, Kattenmout en andere commerciële producten) kunnen helpen om haarballen snel weg te werken.
Vaker kleine porties op een dag voeren zou de maag beter aan het werk zetten zodat haarballen minder kans krijgen.
Er zijn speciale diëten op de markt om haarballen te voorkomen, maar daar zijn nog geen wetenschappelijke resultaten van bekend. Uit ervaringen van eigenaren blijkt dat het aantal haarballen zou verminderen. Ook het geven van rauw voer lijkt bij te dragen aan de vermindering van haarballen.

Als een kat dagelijks overgeeft of duidelijk beroerd blijft na het opgeven van een haarbal, is het belangrijk om zo snel mogelijk de dierenarts in te schakelen.

Meer weten over kattengedrag? Neem eens een kijkje op mijn site! Daar staat ook mijn nieuwe blog.

Foto: Flickr Creative Commoms