Achter tralies

Het gebruik van een bench voor de kat lijkt een verontrustende trend te worden. Wat is een bench en waarom is het toenemende gebruik ervan een probleem?

Zo moet het dus niet.

Wat is een bench?

Een bench is een draagbaar ‘hok’ van metaaldraad. Waren het tot nu toe vooral hondeneigenaren die hem gebruiken, o.a. bij zindelijkheidstraining, ook steeds meer katteneigenaren zetten hem in voor hun kat, om uiteenlopende redenen. Voorbeelden:

 • bij een hyperactief kitten
 • katten worden na onderlinge ruzie naast elkaar – elk een eigen bench – gezet in een poging om de relatie te herstellen
 • bij ruzie tussen de katten in huis wordt de agressieve kat opgesloten in een bench, terwijl de andere kat vrij door de kamer mag rondlopen
 • om angstige katten te ‘socialiseren’ in een bench zonder schuilmogelijkheden

Een bench lost geen gedragsproblemen op

Géén van de bovenstaande problemen kunnen opgelost worden door een bench te gebruiken, integendeel!
Door een actief kitten op te sluiten, kan het zijn energie helemaal niet meer kwijt en zal het nog drukker worden als het wél mag rondlopen.
Katten kun je niet dwingen tot samenzijn. De nabijheid van een andere kat zonder de mogelijkheid om te ontsnappen of weg te lopen maakt de agressie of frustratie alleen maar groter en kan er zelfs toe leiden dat de kat zich uit pure frustratie tegen jou keert.
Bij het socialiseren van bange dieren kan soms een bench ingezet worden, maar alleen als deze voldoende schuilmogelijkheden biedt. Daarmee komen we meteen bij het allergrootste bezwaar van een bench: hij is open. Katten verstoppen zich graag, een open kooi is voor hen een nachtmerrie.

Een katvriendelijke bench?

Wil je een bench op een katvriendelijke manier inzetten, dan moet het een veilige plek zijn voor de kat. Hij moet groot genoeg zijn om, naast de kattenbak en de voer/drinkbak, ook een veilig verstopplekje te bieden. Het is bovendien essentieel dat hij deels afgedekt wordt (bijvoorbeeld met een deken). De bench op een tafel zetten is beter voor de kat, want minder bedreigend.

Wanneer een bench inzetten

Zijn er dan momenten dat je een bench wél kan inzetten? Eerlijk gezegd zijn die er vrijwel niet.
Een uitzondering is als een kat bijvoorbeeld iets gebroken heeft en rust moet houden. Bij het socialiseren van zwerfkittens of -katten kan een bench tijdelijk gebruikt worden, maar dan uitsluitend door mensen met ervaring. Je moet immers terdege rekening houden met de emotionele gevolgen (angst, frustratie) voor de kat die zich in de bench bevindt.

Meer weten over kattengedrag? Neem eens een kijkje op mijn site! Daar staat ook mijn nieuwe blog.

5 gedachten over “Achter tralies”

 1. Hopelijk word dit door heel veel mensen gelezen.
  Veel mensen denken te licht over het nemen van een kat, zeker over zwerfkittens en -katten.
  Dank je wel.

  1. het het op facebook gezet. Ik krijg er morgen wel eentje voor een zieke kat. Wij hebben veel katten en zij moet ander eten krijgen en warm zitten. We gaan wel zien of het helpt. Kan verder ook niet bedenken waarvoor je het anders zou moeten gebruiken. De andere redenen lijken me niet echt goed voor een kat.

 2. Mijn kat is 17 jaar oud en dement. Ze plast en poept in de kamer. Op aanraden van de dierenarts zet ik haar, als ik weg ben, in een bench.

  1. Hallo Ada, dit is een zeer specifieke situatie. Ik vind het geen bezwaar als een oudere, zieke kat in een beperktere ruimte gehouden wordt, mits die comfortabel is en de kat zich daar prettig voelt. Heb je mijn tips over de oudere (demente) kat al gelezen?

 3. Mijn kat slaapt ’s nachts in een gesloten bench.
  Tegen middernacht gaat hij dicht en om 7 uur ’s morgens gaat hij weer open.
  Mijn kat heeft de gewoonte om ergens midden in de nacht tegen de deur te gaan beuken omdat hij aandacht wil.
  Dat is de rede dat we dat doen.
  Het slapen in de bench hebben we als kitten al geïntroduceert en het gaat heel goed.
  Overdag staat het kooitje open en kruipt hij er zelf in voor een dutje.
  De bench staat op een verhoging in een hoek.
  Groetjes!

Reacties zijn gesloten.