In juni bestaat Stichting Jasmijn, een opvang voor zwerfkatten en -kittens, alweer tien jaar. Reden voor extra aandacht!
Zwerfkatten
Stichting Jasmijn in Zeist heeft zich vanaf het begin gespecialiseerd in zwerfdieren. Mensen die afstand willen doen van hun kat kunnen terecht in asiels en bij allerlei bemiddelingsorganisaties, maar voor zwerfkatten – en dan met name de schuwere dieren – is veel minder geregeld. Deze dieren krijgen een warm thuis bij Jasmijn. Ze worden medisch verzorgd, gesocialiseerd indien nodig en daarna geplaatst.
Sommige katten mogen hun resterende leventje bij Jasmijn blijven, zoals de vier katten die met leukemie (FeLV) besmet zijn. Dat deze dieren het prima naar hun zin hebben, bewijst Romeo die onlangs zijn tiende verjaardag vierde: zeldzaam voor een leukemie-kat. Hij is er overigens nog een uit de allereerste groep katten die door Jasmijn werd opgevangen.
Rust en ruimte
De Stichting heeft een duidelijke filosofie over de inrichting: lichte ruimtes, met veel ramen zodat de katten naar buiten kunnen kijken. Er zijn vier aparte gebouwtjes: het ‘Katshuis’ voor de kittens, het ‘Speelkwartier’ (met buitenren) voor de vaste katten en de volwassen dieren, de quarantaine-ruimte en het leukemieverblijf, ook met buitenren. In een relatief beperkte omgeving worden rust en ruimte gecreëerd door hoge loopplanken rondom, verstopplekjes, zachte mandjes en verschillende klimpalen. Zo stressvrij mogelijk, huselijk en toch praktisch en hygiënisch, dat is het streven. Ondanks dat alles eigenhandig in elkaar getimmerd is, ziet het er heel professioneel uit.
Socialiseren
In principe worden alle kittens opgevangen en gesocialiseerd, ongeacht de leeftijd. Er zijn in de afgelopen tien jaar al 600 katten en kittens opgevangen, dus er is voldoende kennis en ervaring om alle kittens een goede start te kunnen geven.
Jasmijn: ‘Balans en rust voor de katten is ons belangrijkste streven. Ook het socialiseren doen we heel rustig, met zo min mogelijk stress. Ik denk dat dat onze grote kracht is.’
Flessenkittens
De opvang van zwerfdieren is geen sinecure, de moederloze kittens die geflest moeten worden vragen veel aandacht, tijd en energie. De kittens worden zo veel mogelijk in leeftijdsgroepen bij elkaar gezet, zodat ze toch goed gesocialiseerd worden op hun soortgenootjes. Jasmijn plaatst met tien weken, een week na de eerste enting. Maar als het kitten er nog niet aan toe is, blijft het zo lang als nodig is.
Geld
De opvang van deze kwetsbare katten kost veel geld. Stichting Jasmijn is al tien jaar zelfstandig, met hulp van Sichting Menodi en dankzij de inzet van Dierenartspraktijk Kerkebosch. De benodigde inkomsten komen van de donateurs en het plaatsingsgeld.
Wil je een steentje bijdragen? Elke gift is welkom! Je kunt ook een kat adopteren, dan krijg je twee keer per jaar een ‘kattenkrabbel’ van je eigen kat.
Wat een leuke column en foto’s! Beetje late reactie, maar liep nogal achter met mijn mail… 🙁
O ja, Romeo is begin augustus alweer 11 jaar geworden.