4 April zwerfdierendag

4 april is internationaal tot zwerfdierendag uitgeroepen. Maar zwerfdieren zijn helaas geen ‘ver van ons bed’-show.

zwerfdierendag
Als er ergens in de wereld een groot evenement wordt georganiseerd, worden de zwerfdieren daar genadeloos en op gruwelijke wijze ‘geruimd’. Denk bijvoorbeeld aan wat er in de Oekraïne gebeurd is rondom de wereldkampioenschappen voetbal. Dat zijn incidenten die de pers halen, maar feit is dat het hele jaar door zwerfdieren wereldwijd mishandeld worden of gewoon sterven door uitputting of ziekte. Gebrek aan kennis, desinteresse, oorlogssituaties of angst voor ziektes zijn vaak de oorzaak dat de mens zo reageert.

Zwerfkatten in Nederland
Voor ons lijkt een zwerfdier misschien iets wat we af en toe tegenkomen op vakantie in verre landen, maar ook in Nederland hebben we een zwerfdierenprobleem. Volgens de Dierenbescherming worden er jaarlijks ongeveer 35.000 zwerfkatten naar asiels en aanverwante opvangcentra gebracht.

Misverstanden
Over zwerfkatten bestaan veel misverstanden: ze zouden ‘half wild’ zijn en niet meer te socialiseren, ziek etc. Een zwerfkat is echter geen apart ras, maar in feite niets anders dan de kat van de buren die met vakantie op straat gezet wordt. En dat gebeurt helaas maar al te vaak. In de veronderstelling dat een kat zichzelf prima kan redden, wordt de kat gedumpt – al dan niet zwanger- , of achtergelaten bij verhuizing, op het vakantiepark. Deze dieren worden dan soms weer gevoerd door buurtbewoners met een groot hart, waardoor er meer katten worden aangetrokken en het probleem, lees overlast, groter wordt. Hoe meer katten, hoe groter de infectiedruk. Denk aan niesziekte, maar ook aan leukemie of kattenaids, besmettelijke aandoeningen die steeds vaker voorkomen.

Oplossingen?
Kun je het zwerfdierenprobleem oplossen? Niet zo lang er mensen zijn die de verantwoording voor hun dieren niet nemen.
Voor eigenaren geldt daarom:

  • huiskatten verplicht chippen, ook al blijkt men in de praktijk redelijk slordig te zijn
  • huiskatten bijtijds laten castreren
  • kun je dat kat om wat voor reden dan ook niet meer houden, breng hem  naar het asiel of  herplaats hem zelf, maar laat hem niet aan zijn lot over.

Maatregelen om het zwerfkattenprobleem beheersbaar te maken.

  • populaties onder controle houden door middel van Trap, Neuter & Control (vangen, castreren en terugzetten). Wegvangen blijkt niet effectief.
  • populaties regelmatig op gezondheid en nieuwe (ongecastreerde) dieren controleren

En wat mij betreft geldt bovendien:

  • zwerfkittens opvangen en socialiseren. Kittens ouder dan 6 weken kunnen nog prima gesocialiseerd worden.

Meer over zwerfdieren op de site van Stray Animal Foundation Platform.